«Час змінити в ЄС правила голосування»: президент EESC нагадав про вихід Орбана з кімнати

«Час змінити в ЄС правила голосування»: президент EESC нагадав про вихід Орбана з кімнати

Ексклюзив
Укрінформ
Поступове розширення кола тих питань, щодо яких країни-члени Євросоюзу прийматимуть рішення за принципом кваліфікованої більшості, а не консенсусу, як це відбувається зараз, вимагає внесення змін в угоди ЄС, але саме такі зміни дозволять ЄС зберегти власну дієздатність в умовах розширення до більш ніж 30 країн-членів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив президент Європейського соціально-економічного комітету (EESC) Олівер Ропке.

«Якщо ми говоримо про зміни конвенцій в угодах ЄС, для мене є очевидним, що процес прийняття рішень в ЄС має бути оптимізований. Це означає, що наприкінці ми маємо рухатися навіть далі, до принципу кваліфікованої більшості замість принципу одноголосності. Я вважаю, до цього підштовхують також уроки минулих років. Лісабонська угода зараз вже має вік у 20 років. Тож прийшов час, щоб зважити на деякі необхідні зміни», – сказав президент Європейського соціально-економічного комітету.

Читайте також: Розширення Євросоюзу є чинником геополітичної стабільності - президент EESC

Він висловив переконання, що такі зміни необхідні самому Європейському Союзу, щоб підготуватися до майбутнього розширення та зберегти ефективну здатність до прийняття рішень, коли до ЄС входитимуть «30+» країн. Вже зараз, у складі 27 країн, ЄС досяг певних лімітів у власній здатності швидко приймати рішення.

Як приклад Ропке згадав грудневу зустріч Європейської ради, коли під час прийняття історичного рішення щодо початку переговорів про членство в ЄС з Україною і Молдовою один із європейських лідерів, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, залишив кімнату, де відбувалося голосування.

«Ми не можемо собі дозволити, щоб кожного разу для того, щоб розблокувати рішення Європейської ради, один або два лідери були б вимушені покидати кімнату. Я вважаю, це не є прийнятним у довгостроковій перспективі… Ми маємо створити умови, коли жодна з країн не зможе зловживати своїм правом вето та використовувати його проти волі всіх інших країн-членів. Такий крок, я вважаю, не буде спрямованим проти демократії. Навпаки, це є необхідним шляхом», – заявив Ропке.

Читайте також: Орбан припускає виділення Євросоюзом €50 мільярдів для України без «зеленого світла» Угорщини

Він зауважив, що існує об’єктивний запит на внесення змін до угод ЄС. Нещодавно Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку такого перегляду та модифікації базових документів Євросоюзу.

«Європейський парламент та Європейська рада прийматимуть остаточне рішення, чи відкривати угоди ЄС для змін. Для мене головним, основоположним принципом є те, щоб громадянське суспільство, як і наш Європейський соціально-економічний комітет, були повною мірою долучені до цієї роботи та мали свій потужний голос у цьому процесі», – додав президент Ропке.

Читайте також: Президент EESC: Українські громадські організації будуть представлені у Європі з 2024 року

Як повідомляв Укрінформ, Європарламент у листопаді ухвалив резолюцію, яка містить пропозиції до внесення змін у базові угоди ЄС, зокрема щодо запровадження принципу «кваліфікованої більшості» під час ухвалення рішень в рамках Євросоюзу, замість дотримання принципу консенсусу, що є чинним нині.

Правило консенсусу під час ухвалення рішень в рамках ЄС часто призводило до нездатності країн ЄС приймати спільні рішення або до несвоєчасності таких рішень. Це, зокрема, відбулося в ході розгляду рішення щодо початку переговорів ЄС про членство з Албанією та Північною Македонією. Нещодавні приклади стосуються важкої процедури ухвалення 12-го пакету санкцій ЄС проти Росії або рішення про виплату оборонної допомоги для України, яке послідовно блокує Угорщина.

Європейський економічно-соціальний комітет – дорадчий орган ЄС. Складається із 350 членів, яких призначає на п'ять років (можливе повторне призначення без обмеження кількості строків) Рада Європейського Союзу за поданням урядів країн-членів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-