Президент EESC: Українські громадські організації будуть представлені у Європі з 2024 року

Президент EESC: Українські громадські організації будуть представлені у Європі з 2024 року

Ексклюзив
Укрінформ
Представники громадських організацій України зможуть взяти участь у роботі Європейського соціально-економічного комітету вже з початку нового року і ще на етапі підготовки України до членства долучатися до ухвалення найважливіших рішень Європейського Союзу.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив президент Європейського соціально-економічного комітету (EESC) Олівер Ропке.

«Це вже не лише ідея, це проєкт… Ми в процесі підготовки процедури для відбору представників від країн-кандидатів, включаючи Україну, і вже маємо критерії для визначення майбутніх членів. Вони будуть представлені організаціями, які вже присутні у наших структурах, - наприклад, у платформах громадянського суспільства в Україні. Але ми спрямуємо заклик й до інших - до професійних спілок, до спілок роботодавців, до інших організацій громадянського суспільства. Всі вони зможуть подавати заявки», - сказав Ропке.

Він зауважив, що всі подання будуть уважно розглянуті в межах Європейського соціально-економічного комітету, до цієї роботи будуть долучені й інші європейські та міжнародні організації.

«Ми маємо намір розпочати реалізацію цього проєкту з початку 2024 року... Наприкінці ми ухвалимо рішення, як у наступному році розпочати практичну роботу та залучати країни-кандидати до певних питань, наприклад щодо Спільної сільськогосподарської політики ЄС або розвитку того ж громадського та соціального діалогу. Голос громадянського суспільства з країн-кандидатів буде дуже необхідним і буде вітатися тут, у Брюсселі», - підкреслив керівник EESC.

Він зауважив, що під час нещодавнього візиту до Києва був глибоко вражений стійкістю громадянського суспільства, соціальних партнерів та громадян України. Ропке мав зустрічі як з представниками української влади, так і з громадськими організаціями. Цей візит не змінив уявлення європейського керівника щодо ситуації в Україні в умовах протистояння російській агресії, а лише зміцнив його переконаність у необхідності підтримувати Україну, зокрема, на її шляху до членства в Європейському Союзі.

«Процес розширення ЄС має ґрунтуватися на досягненнях, і попереду довгий шлях. Ми знаємо, що існують відкриті питання, на які має дати відповідь українська влада… Ми чули певні занепокоєння від соціальних партнерів, від професійних спілок тощо. Я очікую, що українська влада вирішить цю проблему разом із соціальними партнерами. Це той шлях, та організація, яку ми маємо на європейському рівні, - потужний соціальний діалог. Я переконаний, що це також шлях для України, якщо вона хоче приєднатися до Європейського Союзу. Європейська комісія підтримує таку позицію», - наголосив Ропке.

Читайте також: Живе громадянське суспільство є основою стійкості України - президент EESC

Він зазначив, що соціальні партнери маюь отримати потужний голос, і не лише консультативний. Вони мають бути долучені до процесу ухвалення рішень, особливо якщо йдеться про умови роботи або про розмір зарплати - у таких питаннях саме соціальні партнери мають залишатися головним рушієм. З огляду на це справжній, структурований соціальний діалог є необхідним для всіх країн-кандидатів, як і на європейському рівні, вважає керівник EESC.

Як повідомлялося, в Українському культурному центрі в Лондоні відбувся спільний захід за участі численних українських громадських організацій, які діють у Великій Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-