Розширення Євросоюзу є чинником геополітичної стабільності - президент EESC

Розширення Євросоюзу є чинником геополітичної стабільності - президент EESC

Укрінформ
Подальше розширення Європейського Союзу є не лише символом надії для країн-кандидатів на більш безпечне та заможне європейське майбутнє, а й геополітичною необхідністю та чинником стабільності для самого ЄС.

Таке переконання в інтерв’ю Укрінформу висловив президент Європейського соціально-економічного комітету (EESC) Олівер Ропке.

«Це рішення є ознакою надії для країн, які наразі перебувають за межами Європейського Союзу, щоб приєднатися до цієї спільноти та до європейського проєкту. Але це також є важливим для ЄС, щоб отримати більшу геополітичну стабільність. Нам потрібна така стабільність також у нашому сусідстві. Кращий шлях для цього - поступово долучати ці країни і, наприкінці, включити їх до ЄС як повноправних членів. Безумовно, коли всі необхідні умови будуть дотримані», - наголосив європейський керівник.

Він зауважив, що Європейський соціально-економічний комітет і раніше відстоював позицію щодо необхідності подальшого розширення ЄС, навіть усвідомлюючи всі потенційні складнощі цього процесу. Оскільки, за словами Ропке, розширення означає не лише те, до ЄС будуть входити більше країн, більше громадян, більше бізнесу й працівників. Це означатиме також поширення демократичних цінностей, миру й стабільності на усьому континенті.

«Є абсолютно зрозумілим, що процес розширення, наприкінці, має за основу практичні досягнення. Ми всі з цим погоджуємося, і маємо політичну волю для таких результатів, якщо ЄС дійсно прагне стати важливим геополітичним гравцем. Нещодавній розвиток подій в Україні, і зараз також у Газі чітко демонструють, що перед нами довгий шлях. Ми маємо змінювати наші структури в самому Європейському Союзі. Розширення ЄС є геополітичною необхідністю, а також можливістю й шансом для всіх нас», - додав президент Європейського соціально-економічного комітету.

Читайте також: Євросоюз має виконувати свої обіцянки щодо розширення - Боррель

Європейський економічно-соціальний комітет - дорадчий орган ЄС. Складається із 350 членів, яких призначає на п'ять років (можливе повторне призначення без обмеження кількості строків) Рада Європейського Союзу за поданням урядів країн-членів ЄС.

Варто зазначити, що EESC - особлива структура серед інших євроінституцій. Він має лише дорадчий голос під час ухвалення найважливіших політичних рішень ЄС, але жодне рішення, хоч якої сфери європейської політики чи життя воно не стосувалося б, не може прийматися без урахування експертної думки EESC. Саме Європейський соціально-економічний комітет є структурою, яка об’єднує думку широкого громадянського суспільства та соціальних партнерів - професійних спілок і федерацій роботодавців, громадських організацій та спільнот - у всіх без винятку країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-