Єврокомісія розблокувала €10 мільярдів для Угорщини

Єврокомісія розблокувала €10 мільярдів для Угорщини

Укрінформ
Європейська комісія у середу розблокувала 10 мільярдів євро коштів ЄС для Угорщини, які були заморожені через проблеми верховенства права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Єврокомісії.

«Після ретельної оцінки та кількох обмінів інформацією з урядом Угорщини Комісія вважає, що Угорщина вжила заходів, яких вона зобов’язувалася вжити, щоб Комісія вважала, що горизонтальна сприятлива умова Хартії ЄС про основні права виконана в частині, що стосується незалежності судової влади», – йдеться у заяві.

В Єврокомісії пояснили, що це означає, що частина фінансування Політики згуртування більше не буде заблокована, і Угорщина може почати претендувати на виплати близько 10,2 мільярда євро.

Водночас Комісія попередила, що уважно стежитиме за застосуванням заходів, запроваджених Угорщиною, зокрема через аудити, активну взаємодію із зацікавленими сторонами та моніторинговими комітетами. 

«Якщо у будь-який момент часу Комісія вважатиме, що ця горизонтальна сприятлива умова більше не виконується, вона може знову прийняти рішення про блокування фінансування», – вказується у заяві.

Читайте також: Зеленський: Орбан не має жодної причини блокувати членство України в ЄС

Там також зазначено, що рішення про розблокування коштів було прийняте Комісією у зв’язку з прийняттям законів урядом Орбана для зміцнення незалежності судової гілки влади.

Розблокування відбулося напередодні саміту ЄС, на якому Орбан має намір заблокувати фінансову та політичну допомогу Україні.

Як повідомлялося, у вівторок політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан заявив, що в Угорщині готові зняти вето на поточну пропозицію ЄС щодо фінансування для України в розмірі €50 мільярдів, якщо Євросоюз розморозить призначені для Будапешта €30 мільярдів.

Фото: European Commission

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-