В Угорщині готові зняти вето з €50 мільярдів допомоги ЄС для України та назвали умову

В Угорщині готові зняти вето з €50 мільярдів допомоги ЄС для України та назвали умову

Укрінформ
В Угорщині готові зняти вето на поточну пропозицію ЄС щодо фінансування для України в розмірі €50 мільярдів, якщо Євросоюз розморозить призначені для Будапешта €30 мільярдів.

Про це заявив політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан агентству Bloomberg, передає Укрінформ.

Видання зазначає, що заяви Балажа Орбана дають змогу припустити, що Угорщина прагне отримати за свою згоду високу ціну, яку іншим країнам блоку, можливо, буде важко прийняти.

«Фінансування Угорщини з боку ЄС і фінансування України - це два окремих питання. Але якщо ЄС наполягатиме на тому, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, тоді ці дві проблеми стануть взаємопов'язаними», - зазначив Балаж Орбан.

Він додав, що Угорщина, як і раніше, виступає проти повного чотирирічного плану допомоги і воліла б, щоб ЄС запропонував Україні фінансування терміном на один рік без будь-яких поправок до бюджету.

Читайте також: Вступ до ЄС: Кулеба каже про позитивні сигнали з Угорщини та Словаччини

Балаж Орбан зазначив, що Будапешт також розгляне можливість «зробити внесок» у цей пакет.

Як наголошує видання, Угорщина підвищує ставки, оскільки ЄС, як очікується, виділить близько €10 мільярдів фінансування до середи після того, як уряд Угорщини ухвалив закони, спрямовані на посилення незалежності суду. Але Орбан заявив, що хоче, щоб ЄС передав усю суму - близько €30 мільярдів - яка була заморожена торік через проблеми з верховенством закону і хабарництвом.

За словами Балажа Орбана, в межах переговорів про допомогу Україні Угорщина розгляне пропозицію ЄС щодо збільшення фінансування охорони кордонів та додаткові субсидії ЄС, щоб зробити економіку блоку більш конкурентоспроможною.

Читайте також: Зеленський в Аргентині поспілкувався з Орбаном

Як повідомляв Укрінформ, агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало раніше, що країни Євросоюзу розглядають альтернативний план, щоб надати Україні необхідну допомогу в її боротьбі проти Росії, якщо Угорщина накладе вето на поточну пропозицію щодо фінансування у розмірі €50 мільярдів.

Президент Європейської ради Шарль Мішель переконаний, що компромісу щодо виділення Україні €50 мільярдів макрофінансової допомоги на наступні чотири роки вдасться досягти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-