У проєкті нового бюджету Німеччини збережені €8 мільярдів на військову допомогу Україні

У проєкті нового бюджету Німеччини збережені €8 мільярдів на військову допомогу Україні

Укрінформ
Коаліційний уряд Німеччини домовився щодо бюджету на 2024 рік, у якому зберіг обсяг витрат на допомогу Україні.

Про це повідомили на брифінгу канцлер Олаф Шольц і ключові міністри, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми твердо стоїмо на боці України в її оборонній боротьбі проти Росії», - заявив Шольц і підтвердив, що ФРН буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

За його словами, передбачені на постачання Україні озброєнь видатки бюджету залишаються на попередньому рівні - 8 млрд євро. У проєкт закладена також фінансова допомога, яка буде спрямовуватися в український бюджет напряму або через Євросоюз, а також кошти на підтримку українських біженців у Німеччині на рівні орієнтовно 6 млрд євро.

Шольц також зауважив, що разом з колегами пропрацьовано варіанти реагування на можливе загострення ситуації через війну в Україні, наприклад якщо «погіршиться ситуація на фронті, якщо інші партнери зменшать свою підтримку України, якщо загроза для Німеччини та Європи буде зростати».

Читайте також: Німеччина не хоче бачити на Олімпіаді спортсменів, які підтримують війну проти України

Віцеканцлер, міністр економіки Роберт Габек своєю чергою підкреслив, що Німеччина дотримує слова щодо підтримки України, і це має бути сигналом президентові РФ Путіну.

Міністр фінансів Крістіан Лінднер підтвердив, що передбачені у проєкті бюджету 8 млрд євро є прямою двосторонньою допомогою Україні, і нагадав, що ФРН є одним з лідерів у її наданні - половина всієї допомоги, яку надає Євросоюз, саме з Німеччини. Він наголосив, що йдеться про захист спільних цінностей, європейського мирного та безпекового порядку, тож підтримка України має особливе значення.

Допомога Україні є одним з трьох оголошених німецькими урядовцями пріоритетів. Інші дві – це досягнення цілей кліматичної нейтральності та зміцнення суспільної згуртованості. Для досягнення їх уряду доведеться виходити з нижчих показників фінансових надхождень. «Йдеться про скорочення та заощадження, … які є необхідними», - пояснив Шольц.

Читайте також: В уряді Німеччини запевняють, що допомога Україні не зменшиться

По-новому пріоритезувати окремі бюджетні статті німецькому уряду довелося після рішення Конституційного суду, який заборонив перенаправити на кліматичні проєкти 60 мільярдів євро з «ковідного фонду», які не були використані, що призвело до 17-мільярдного дефіциту бюджету.

Керівницттво німецького уряду провело багатогодинні консультації у ніч проти середи. Загалом дебати точилися останні 4 тижні.

Уряд розгляне документ якнайшвидше та передасть його у парламент.

Бундестаг обговорить проєкт 14 грудня. Проте вже очевидно, що з боку опозиції лунатиме різка критика. Якщо бюджет не буде схвалений до кінця року, що дуже малоймовірно, з 1 січня 2024 року буде запроваджено тимчасове управління бюджетом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-