Болгарія обговорює з НАТО російську блокаду в Чорному морі

Болгарія обговорює з НАТО російську блокаду в Чорному морі

Укрінформ
Болгарія веде переговори із союзниками по НАТО про те, як реагувати на часткову блокаду Росією чорноморської виключної економічної зони.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив міністр оборони країни Тодор Тагарев в інтерв'ю Euractiv.

За словами міністра, Росія оголосила частину болгарської економічної зони в Чорному морі закритою для судноплавства до кінця вересня через військові навчання в цьому районі. Болгарія розглядає ці дії як провокацію, заявив Тагарев.

"Болгарія обговорює відповідь на ці провокації – як самостійно, так і з нашими союзниками по НАТО", – сказав міністр.

У Міністерстві оборони країни заявили, що Болгарія не розробляє жодних сценаріїв на випадок нападу Росії на вантажні судна, що прямують з українських портів через болгарські води або економічну зону в Чорному морі. 

"На даний момент не існує безпосереднього ризику або загрози нападу на торгове судно, що прямує в територіальному морі країни-члена НАТО. Ці води перебувають під суверенітетом кожної прибережної держави і є частиною державної території. Напад у територіальному морі може розглядатися як напад на Республіку Болгарія і НАТО в цілому", – наголосили в міністерстві, зазначивши, що військово-морські сили Болгарії, Румунії і Туреччини продовжують виконувати завдання власними силами і засобами щодо забезпечення безпеки торгових суден, які проходять через Чорне море.

Читайте також: Спорудження нової бази НАТО обійдеться Болгарії у понад $50 мільйонів

У Міністерстві оборони Болгарії також заявили, що додаткові заходи щодо гарантування безпеки судноплавства в економічних зонах "можуть бути забезпечені тільки діями НАТО, відповідно до Статуту ООН і міжнародного морського права, скоординованими з іншими партнерами в регіоні".

"Болгарська позиція щодо безпеки в Чорному морі завжди ґрунтувалася на принципі союзницької солідарності, союзницьких дій і союзницьких гарантій в рамках НАТО. При прийнятті такого союзницького рішення Болгарія зробить свій внесок відповідно до своїх можливостей", – йдеться в позиції країни щодо дій Росії в Чорному морі.

Як передає Укрінформ, прем'єр-міністр Болгарії Николай Денков заявив, що його країна почала оснащувати берегову охорону ракетами через російську загрозу в Чорному морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-