У столиці Латвії представили короткометражний фільм і відкрили виставку про війну

У столиці Латвії представили короткометражний фільм і відкрили виставку про війну

Фото
Укрінформ
На цьому тижні в латвійській столиці відбулися дві події, які висвітлили тему російсько-української війни: пройшла прем’єра короткометражного художнього фільму «Надія» та відкрилася виставка металевих скульптур «Переможемо! Сталь – моє серце».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В середу ввечері в історичному ризькому кінотеатрі Splendid Palace відбулася прем’єра короткометражного художнього фільму «Надія», знятого в Латвії за участі українських творчих діячів, які наразі перебувають в цій балтійській країні.

Режисер стрічки – Артем Кочарян. Продюсер – латвійська активістка Юлія Кабіцина-Каб’єр. У ролях - київський театральний та кіноактор Тимур Ібраімов (батько героїні), Марина Білоус (Театр «Київ») та дебютант Іван Горлачов.

Фільм розказує про дівчину, яка після початку повномасштабного вторгнення залишилася вагітною одна, втративши всіх свої близьких. І потім разом з маленькою донькою Надією дожила до перемоги України. Глядачі тепло сприйняли картину.

Днем раніше, у вівторок, в атріумі Латвійської національної бібліотеки, та на площі перед нею була відкрита виставка металевих скульптур і живопису «Переможемо! Сталь – моє серце». Вона від початку була задумана як пересувна виставка, мета якої – мовою мистецтва познайомити суспільство з опором України російській агресії, а також зібрати кошти для ЗСУ.

Вперше цю колекцію, створену мистецькою групою «TIGOIS project», можна було побачити у квітні 2023 року у львівському Палаці мистецтв. Ініціатива привести виставку до Риги належить командиру медичного корпусу львівського «Азова» Ярославу Солодуху та художнику Роману Бороді. Авторами робіт є скульптори Ілля Трофимчук (керівник групи), Сергій Кравецький, Антон Дворжак, Микола Юрчак, Данило Турій, Роман Турій, художник Василь Степанов. Представлена колекція включає 60 робіт – перш за все металевих скульптур, а також живопису. Виставка триватиме до 22 червня.

З робіт, мабуть, найбільше запам’ятовується гротескна скульптура, яка зображує потворну комаху, схожу на бабку, з черепом замість голови та зловісним для агресора букетом бавовни в лапах.

Організатори виставки - волонтерська асоціація «UA&LV», ЛНБ, організації «Support Azov Latvia» та «Support Azov Ukraine», «Нова Пошта», музикант і продюсер Інесе Загорська, українсько-латвійський гурт «VARAKUTA».

Як повідомляв Укрінформ, у Латвійській національній бібліотеці відбулася прем’єра документального фільму «Життя, яке ми не обирали» про сімох українок, які стали біженками внаслідок агресії РФ.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-