Коаліція країн, які створять спецтрибунал для путіна, майже готова - Стефанчук

Коаліція країн, які створять спецтрибунал для путіна, майже готова - Стефанчук

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розраховує, що незабаром буде ухвалено рішення щодо механізму та форми спеціального міжнародного трибуналу над президентом рф володимиром путіним за злочини проти України.

Про це він сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Нам дуже важливо створити спеціальний трибунал. Пропрацьовуємо із багатьма парламентами, з багатьма урядами можливість створення цього механізму. Ми обговорили всі питання, і Британія в принципі підтримує створення спеціального трибуналу. Зараз ми формуємо коаліцію країн, які погодяться взяти на себе лідерську місію щодо створення спеціального трибуналу. Я думаю, що найближчим часом, обговоривши питання щодо форми такого трибуналу, буде прийнято відповідне рішення», - сказав Стефанчук.

Він нагадав про те, що 17 березня судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - у незаконній депортації населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Так як путін отримав перший ордер на арешт з боку Міжнародного кримінального суду, ми очікуємо, що він буде конвертований у відповідні вироки з боку як спеціального трибуналу, так і МКС по тих обвинуваченнях, які проти нього висуває цивілізований світ», - додав Голова ВР.

Читайте також: Стефанчук обговорив зі спікером британської Палати лордів створення спецтрибуналу для рф

Стефанчук на чолі парламентської делегації 27-28 березня здійснює офіційний візит у Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії.

Як повідомлялося, 19 січня 2023 року Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. ЄП вважає, що такий трибунал має бути заснований на основі міжнародної угоди між країнами-однодумцями за підтримки Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Україна очікує, що Генасамблея ООН ухвалить відповідну резолюцію у квітні.

У Державному департаменті США підтримали створення так званого "гібридного трибуналу" для розслідування злочину агресії росії.

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, член робочої групи з опрацювання питання створення спецтрибуналу Денис Маслов в інтерв’ю Укрінформу заявив, що створення спеціального міжнародного трибуналу щодо російської федерації за злочин агресії проти України на підставі резолюції Генасамблеї ООН — це найкращий варіант.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-