Російська «делегація ганьби» в ПА ОБСЄ: курсом воєнного корабля

Російська «делегація ганьби» в ПА ОБСЄ: курсом воєнного корабля

Укрінформ
Російські депутати отримали візи й були у Відні, Парламентська Асамблея ОБСЄ зустріла їх належно

Укрінформ першим з вітчизняних, та й міжнародних ЗМІ, привернув увагу  до того факту, що зимове засідання Парламентської Асамблеї ОБСЄ, яка традиційно проходить у штаб-квартирі Організації у Відні, цьогоріч відбувається 23-24 лютого – у річницю повномасштабного вторгнення рф в Україну – за участі делегації російської держави-агресора. В опублікованому місяць тому інтерв’ю агентству очільник української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк зазначав, що австрійська сторона збирається видати візи для участі в засіданні Асамблеї й російським представникам.

Кількома днями пізніше ця тема вже була піднята в австрійських медіа та набула широкого розголосу: "Австрії загрожує скандал через візи для росіян з санкційного списку ЄС" – з таким заголовком вийшла стаття впливової газети Der Standard.

Окремо видання звертало увагу на те, що 24 лютого у Відні пройде традиційний Бал академіків, який організовує ультраправа проросійська Партія свободи (FPÖ), куди росіяни також могли потрапити після Асамблеї на запрошення дружньої їм FPÖ.

АВСТРІЯ ВИДАЛА ВІЗИ, АЛЕ ПРОБЛЕМА ГЛИБШЕ

У коментарі Укрінформу МЗС Австрії 1 лютого підтвердило намір видати візи російським депутатам для участі у зимовому засіданні ПА ОБСЄ. Це було пояснено тим, що Австрія уклала з ОБСЄ угоду про офіційну штаб-квартиру, "і тому, відповідно до міжнародного права, зобов'язана надавати в'їзд делегатам усіх держав-учасниць ОБСЄ".

Коментуючи той факт, що члени делегації рф в ПА ОБСЄ перебувають у санкційному списку Євросоюзу, у зовнішньополітичному відомстві Австрії заявили, що "санкції ЄС передбачають виняток із заборони на в'їзд саме для таких випадків – тобто для держав зі штаб-квартирами ОБСЄ та міжнародних організацій". А тому мова йде про "юридичне зобов'язання з боку Австрії як приймаючої держави".

Щоправда, було зауважено, що "дозвіл на в'їзд буде дійсний виключно з метою участі у засіданні організації, яке розпочнеться 23 лютого і завершиться 24 лютого 2023 року".

Пізніше міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг також виступив на захист рішення видати візи росіянам. Він вказав на зобов’язання офіційного Відня за міжнародним правом з цього приводу, але також заявив і про свою позицію: росія має залишатися в ОБСЄ, і з нею важливо "залишатися в діалозі". Мовляв, під час засідань "росіяни змушені слухати, що вони повністю ізольовані" через їх війну проти України.

Водночас, він чітко застеріг російських депутатів не ходити на Бал академіків, зазначивши, що відвідування будь-яких заходів поза межами засідання Асамблеї ОБСЄ буде "кричущим порушенням міжнародного права".

На підтримку позиції Австрії щодо видачі віз росіянам (і білорусам, до речі, також) виступили й у секретаріаті Парламентської Асамблеї, де також кивнули на угоду про штаб-квартиру. Було зазначено, що видача Австрією віз делегаціям країн-учасниць ОБСЄ – "це не правомочність, а юридичне зобов'язання".

Поруч із цим, президентка ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт заявила, що "за привілей мати кілька хвилин, щоб висловити свою брехню, російським делегатам доведеться вислуховувати година за годиною голосні засудження їхніх дій". І "замість того, щоб стати російським тріумфом", зимове засідання Асамблеї "продемонструє, наскільки ізольованою насправді є москва".

Щоправда, як видається, за наявності політичної волі Австрія могла б і по-іншому трактувати укладену з ОБСЄ угоду щодо розміщення штаб-квартири цієї Організації. У ній насправді немає прямої згадки про "юридичне зобов’язання", а натомість зазначається, що австрійський уряд "має вживати всіх необхідних заходів для сприяння" в'їзду та перебуванню на території країни делегатам держав-учасниць ОБСЄ.

І там також не визначено, як діяти у ситуації, коли одна держава-учасниця ОБСЄ розв’язала війну на знищення проти іншої учасниці, й як поводитися з її делегатами.

Як немає у договорі й положення про те, що Австрія "юридично зобов’язана" видавати візи делегатам країни-учасниці в ПА ОБСЄ, на яких накладено міжнародні санкції – ЄС, США, Британії та інших країн.

А до Відня їхали відомі кремлівські пропагандисти війни: той же голова делегації рф петро толстой закликав "загнати Україну у 18 століття", підтримуючи бомбардування українських міст,  а член делегації леонід слуцький закликав стратити полонених бійців українського полку "Азов".

Цим та іншим підсанкційним людиноненависникам з російської делегації Австрія, яка позиціонує себе поборником прав людини та міжнародного права, могла б і відмовити у в’їзді. Але для цього потрібно було брати на себе відповідальність…

Загалом же на проблему з видачею віз делегації рф (а також білорусі, яка є співагресором у війні проти України) можна поглянути й з іншого ракурсу. Проблема офіційного Відня, але також і багатьох інших європейських столиць, полягає у тому, що у своїх відносинах з путінським режимом вони продовжують спиратися на міжнародне право – попри те, що воно було грубо розтоптане самою росією та залите українською кров’ю. І росія цим користується, згадуючи про це "міжнародне право", коли їй треба, та наполягаючи на його виконанні іншими.

А якщо ж поглянути глибше, то австрійської дилеми з видачею віз російським депутатам могло б і не бути. Якби росії вже не було в Асамблеї...

Дві попередні зустрічі депутатів країн-учасниць ОБСЄ у 2022 році пройшли без російських та білоруських представників: у липні у Бірмінгемі – щорічна сесія та осіннє засідання – у листопаді у Варшаві. Але в обох випадках це було рішенням приймаючих країн – не видавати візи делегації країни-агресора та їх пособникам з режиму лукашенка. 

Прикладом тут мала би стати інша європейська організація – Рада Європи, яка наступного дня після 24 лютого минулого року призупинила членство рф, а через три тижні – повністю виключила агресора.

Так, через природу ОБСЄ виключити росію з неї складно, відповідного механізму в Організації немає, а створити його з огляду на прийняття рішень консенсусом – видається малоймовірним. Однак це не стосується парламентського виміру ОБСЄ.

І робота в Парламентській Асамблеї над зміною своїх правил та процедур з тим, щоби членство будь-якої держави-агресора могло бути призупинене, розпочалася ще влітку у Бірмінгемі. Відповідні зміни були напрацьовані, однак під час осінньої зустрічі у Польщі, попри сподівання та заклики України і багатьох партнерів, постійний комітет Асамблеї не зміг змінити свої правила, щоб вигнати делегацію росії.  

У результаті українська делегація ПА ОБСЄ заявила тоді, що бойкотуватиме роботу в цій міжнародній організації, доки це рішення щодо подальшої участі представників рф не буде ухвалене.

АВСТРІЯ ВИПРАВДОВУЄТЬСЯ, УКРАЇНСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ ПРАЦЮЄ У "ПАРАЛЕЛЬНІЙ АСАМБЛЕЇ"

Рішення Австрії видати візи делегаціям рф та рб на зимову зустріч у Відні очікувано не знайшло зрозуміння не лише в Україні, а й було розкритиковане партнерами і навіть частиною культурного істеблішменту республіки.

Так, 80 делегатів Асамблеї з 21 країни на початку лютого направили керівництву Австрії та ПА ОБСЄ спільний лист із закликом не пускати російську делегацію. У ньому наголошувалося, що російська делегація просто використає Парламентську асамблею "як форум для поширення дезінформації, фейкових новин і мови ворожнечі" та перетворить цей міжпарламентський майданчик у "ретранслятора російської пропаганди”. Та й участь представників рф у зимовій зустрічі Асамблеї була б “незрозумілим кроком для громадськості і дала б хибний сигнал про симетричність дій обох сторін у триваючому конфлікті”.

Втім, цей лист було проігноровано офіційним Віднем.

Як і звернення з боку видатних діячів культури Австрії. Останні назвали делегацію російської федерації у ПА ОБСЄ  "делегацією ганьби" та закликали не допустити використання зимового засідання Асамблеї ОБСЄ "для подальшого поширення російської військової пропаганди з Австрії".

Загалом же скандал навколо видачі Австрією віз російським депутатам настільки гостро стояв в австрійському інформаційному просторі, що навіть раптово оголошену Віднем на початку лютого висилку чотирьох російських дипломатів-шпигунів в експертних колах стали прив’язувати до цього. Мовляв, таким чином уряд Австрії хоче відреагувати на зростаючу критику та відкинути обвинувачення щодо дружнього ставлення Відня до росії. На цьому тлі австрійське МЗС було змушене офіційно відреагувати на такі припущення у ЗМІ, заперечивши зв'язок між видачею віз російським депутатам для участі у засіданні ПА ОБСЄ та висилкою дипломатів рф.

Що ж до реакції України, то голова Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав "неприпустимою" та "кричущою" ситуацію, коли делегації України та рф опиняться за одним столом на офіційному засіданні ПА ОБСЄ. Його заклики як до австрійської сторони, так і до керівництва Асамблеї переглянути видачу віз російській делегації й перенести зимову зустріч, втім, залишилися не задоволеними.

У результаті делегація Верховної Ради в ПА ОБСЄ все ж поїхала у Відень, заявивши при цьому, що не братиме участі в жодному з офіційних заходів засідання Асамблеї через допуск росіян.

"Ми їдемо до Відня для переговорів з нашими партнерами, і ще до початку засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ у нас буде спільна пресконференція з американською делегацією. Ми разом із партнерами готуємо план реформи ПА ОБСЄ, щоби правила були змінені, інакше ця організація загалом втратить будь-який сенс. Ми з партнерами готуємо "холодний душ" для росіян, але цього замало: мають бути радикальні кроки та зміна правил, які дозволять відсторонити делегацію країни-агресора", – зазначила членкиня української делегації Євгенія Кравчук напередодні засідання Асамблеї.

Таким чином, у столиці Австрії українська делегація мала свою "паралельну Парламентську асамблею ОБСЄ", проводячи зустрічі та переговори з партнерами, спрямовані на реформу ПА ОБСЄ і вигнання з неї росіян та зміцнення підтримки України у відбитті російської агресії.

ХОЛОДНИЙ ДУШ ТА СПРЯМУВАННЯ КУРСОМ "РУССКОГО ВОЄННОГО КОРАБЛЯ"

Крім того, українські депутати долучилися до організованого українською діаспорою пікету під штаб-квартирою ОБСЄ на знак протесту проти участі делегації рф у зимовій сесії.  «росія=терористична держава», «Не сидіть за одним столом із вбивцями», «Перемога України = безпека Європи», – йшлося на плакатах активістів.

Щоб оминути ці плакати та активістів, делегації держави-агресора довелося пробиратися на Асамблею через чорний вхід.

"До нас підходили всі делегації, вони налаштовані блокувати росіян і влаштувати їм холодний душ. І тільки самі росіяни, як щури, пробиралися на засідання чорними ходами. Їх доля – все життя тепер боятися українців", – прокоментувала акцію членкиня делегації Верховної Ради Ірина Геращенко.

Тим не менше, нагадування про російські злочини в Україні чекало на делегатів рф і в самому приміщенні: напередодні з ініціативи місій України та США в ОБСЄ було відкрито виставку "російська війна агресії проти України: руйнування, окупація, опір". То ж обидва дні росіяни в Гофбурзі проходили повз фотофіксацію своїх злочинів – знищені багатоповерхівки, розбомблені дитячі майданчики та людські страждання.

І так, російським депутатам-розпалювачам війни справді було влаштовано холодний душ учасниками зимової сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ. З самого відкриття сесії і до її закриття росіяни були змушені годинами слухати засудження розв’язаної ними війни проти України та заклики до її припинення, як і заклики до притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності та подальшої ізоляції рф. Слова підтримки України та солідарності з нею звучали практично у кожному виступі.

Під час виступів росіян та білорусів, які очікувано поширювали кремлівську воєнну пропаганду, фейки та погрози, окремі делегати розгортали у залі державні прапори України. Українська символіка також була на столах багатьох депутатів та на їхньому одязі, а багато виступаючих завершували свої промови таким "приємним" російському вуху лозунгом "Слава Україні!".

Крім того, під час виступу членів "делегації ганьби" велика частина делегатів ПА ОБСЄ демонстративно залишали залу на знак протесту проти висловлюваної ними пропаганди і самої їх присутності у залі.

Фото: скрін з відео
Фото: скрін з відео

Напевно, найбільш яскравою ілюстрацією атмосфери, у якій проходило зимове засідання Асамблеї, може стати виступ очільника комітету із закордонних справ Сейму Латвії Ріхарда Колза.

"Ми зараз говоримо про те, що стоїмо за наші принципи, цінності та статус. Але це не так! Є слон у посудній лавці й це – делегація російської федерації. Тобто, якби я був свідком і хтось мене запитав, хто є воєнним злочинцем – то я б вказав на задню лавочку в цій кімнаті (де розмістилися російські депутати разом з білорусами – ред.). Це – просто ганьба!, – емоційно заявив латвійський депутат на тлі розгорнутого за спиною українського прапора та під оплески присутніх. – Просто ганьба, що ця делегація досі знаходиться тут. Делегація, яка складається з підсанкційних осіб, які голосували за анексію території незалежної країни, Донбасу, Херсонської, Запорізької, Луганської областей".

Він підкреслив, що замість захисту основоположних принципів ОБСЄ "ми тут сидимо, наче нічого не сталось".

 "Скористаюсь моментом – і тут я заздалегідь перепрошую, пане голово. Я передам послання російській делегації, що сидить у цій залі, процитувавши українських прикордонників: "Русский военный корабль, пошел нах*й", – наголосив Колз під ще одні оплески делегатів, а дехто навіть підійшов та потис йому руку.

ОСТАННЯ СЕСІЯ ДЛЯ російської ДЕЛЕГАЦІЇ?

Загалом участь депутатів рф у зимовій сесії ПА ОБСЄ виглядає для російської сторони досить сумнівною. Заради кількох хвилин виголошення пропаганди, яку ніхто не сприймає, треба було вислухати багатогодинне засудження російських дій, відчути справжню ізоляцію та зневагу, а на додачу ще й бути посланими.

Пропагандистського шоу росіянам також влаштувати не вдалося, у тому числі й тому, що російських "журналістів" не було під час сесії. Зимове засідання ПА ОБСЄ у Відні цього року проходило без фізичної присутності журналістів, з трансляцією засідань у соцмережах. Як заявив віцепрезидент ПА ОБСЄ Міхаель Георг Лінк, відповідне рішення  було прийняте саме з метою запобігання "величезному пропагандистському шоу" з боку так званих російських "журналістів".

Через висунуті Австрією умови не потрапили російські депутати і на Бал академіків, організований їх друзями з крайньої правої партії. Як власне, для них було закрито й участь у покладанні квітів  до пам’ятника радянському воїну спільно з акредитованими в Австрії російськими дипломатами.

Єдиним заходом поза межами Гофбурга для російських депутатів стала невеличка пресконференція у російській дипмісії, на якій вони у пригніченому стані скаржилися на атмосферу зимового засідання ПА ОБСЄ, де "домінувала ненависть до росії" і "бажання продемонструвати солідарність з українцями". За словами очільника російської делегації толстого, на ній тільки й можна було почути "зброя, зброя, зброя, перемога, перемога, перемога"…

Там же він чітко вказав і на ставлення росії до "діалогу": він зараз неможливий і має бути лише "після перемоги росії в Україні".

І до цих слів віце-спікера російської держдуми варто особливо прислухатися, зокрема, представникам австрійської влади, які вперто продовжують просувати мантру про "діалог з росією". Як і до нахабного висловлювання толстого щодо віз – останній нагадав про окупацію Союзом Австрії, сказавши, що "росіяни багато разів були в Західній Європі, востаннє це було в 1945 році – без віз, навіть тут, у Відні".

Нагальною необхідністю залишається і виключення росії з ПА ОБСЄ. Усі можливості зробити це є під час щорічної сесії ПА ОБСЄ у липні цього року в канадському Ванкувері. Сесії, яка, вочевидь, проходитиме без росіян та білорусів, адже у Канади немає "юридичних зобов’язань" щодо видачі їм віз.

Василь Короткий, Відень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-