В Австрії заявили, що не могли не видати візи російській делегації в ПА ОБСЄ

В Австрії заявили, що не могли не видати візи російській делегації в ПА ОБСЄ

Ексклюзив
Укрінформ
Австрія видала візи членам російської делегації в ПА ОБСЄ для участі у засіданні Асамблеї 23-24 лютого у Відні, оскільки мусила це зробити відповідно до укладеної з ОБСЄ угоди.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у міністерстві закордонних справ Австрії.

"Зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ традиційно завжди проходить у Відні. Таким чином, це – офіційне засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ в офіційній штаб-квартирі у Відні, а не на запрошення Австрії. Австрія уклала з ОБСЄ угоду про офіційну штаб-квартиру, і тому відповідно до міжнародного права, зобов'язана надавати в'їзд делегатам усіх держав-учасниць ОБСЄ", - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Коментуючи той факт, що більшість членів делегації рф в ПА ОБСЄ перебувають у санкційному списку Євросоюзу, в МЗС Австрії заявили, що "санкції ЄС передбачають виняток із заборони на в'їзд саме для таких випадків – тобто для держав зі штаб-квартирами ОБСЄ та міжнародних організацій".

Також було зазначено, що видача віз членам делегації рф у ПА ОБСЄ є "юридичним зобов'язанням з боку Австрії як приймаючої держави".

"У цьому зв'язку ми, звичайно, заздалегідь тісно консультуємося з нашими партнерами (в тому числі з Україною) та інформуємо їх про процедуру", - заявили в австрійському МЗС, зауваживши, що у цих випадках "дозвіл на в'їзд буде дійсний виключно для участі у засіданні організації, яке розпочнеться 23 лютого і завершиться 24 лютого 2023 року".

Читайте також: Постпред США в ОБСЄ: путін розглядає Україну та білорусь як частину своєї імперії

Раніше австрійське видання Der Standard повідомило, що Австрія, на відміну від Великої Британії та Польщі, які торік не видали росіянам візи для участі у засіданнях ПА ОБСЄ, "дозволить в'їзд у країну численним політикам і великій групі російських журналістів" для участі у засіданні ПА ОБСЄ 23-24 лютого у Відні. При цьому, за інформацією видання, всі заявлені на сьогодні члени делегації з росії перебувають у санкційних списках Європейського Союзу, зокрема голова делегації Петро Толстой та Леонід Слуцький, відомі своїми заявами на підтримку загарбницької війни проти України.

Водночас видання вказало на те, що 24 лютого, у річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну, у Відні відбудеться традиційний Бал академіків, який організовує ультраправа проросійська Партія свободи і який проходитиме у тому ж конгрес-центрі "Гофбург", де і сесія ПА ОБСЄ. Очільник української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк у коментарі Der Standard висловив побоювання щодо "величезного пропагандистського шоу" з боку росії, якщо російські політики "танцюватимуть у Гофбурзі в річницю вторгнення в Україну".

Читайте також: росія в ОБСЄ практично ізольована, а її шантаж вже не працює – Цимбалюк

Як повідомлялося, раніше Цимбалюк в інтерв’ю Укрінформу зазначав, що австрійська сторона наразі виходить з необхідності надання віз делегації рф для участі у засіданні ПА ОБСЄ у Відні 23-24 лютого.

У літньому та осінньому засіданнях ПА ОБСЄ, які проходили у Великій Британії та Польщі відповідно, делегації рф та білорусі не брали участі, оскільки їм не видали візи приймаючі країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-