Гутерреш: Ми живемо у світі, де процвітають дезінформація та мова ненависті

Гутерреш: Ми живемо у світі, де процвітають дезінформація та мова ненависті

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вказав на небезпеку поширення в сучасному світі антисемітизму, мови ворожнечі та дезінформації.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт ООН.

На церемонії в ООН, присвяченій вшануванню пам'яті жертв Голокосту, Гутерреш нагадав, що 90 років тому нацисти, прийшовши до влади, за лічені місяці ліквідували основні громадянські права та проклали шлях до тоталітарного правління: були заарештовані члени парламенту, скасована свобода преси й побудовано перший концентраційний табір.

Антисемітизм нацистів став державною політикою, що супроводжувався організованим насильством і масовими вбивствами. «До кінця війни було вбито шість мільйонів дітей, жінок і чоловіків – майже дві третини європейських євреїв», - нагадав генсек ООН.

За його словами, дзвони тривоги били ще в 1933 році, але «занадто мало людей дослухалися до них, і ще менше – висловили свою позицію».

Відгомони тієї ненависті відчуваються й нині, наголосив Гутерреш: «Ми живемо у світі, де економічна криза породжує невдоволення, популісти-демагоги використовують кризу, щоб завойовувати голоси виборців, а дезінформація, параноїдальні теорії змови й неконтрольована мова ненависті процвітають».

Читайте також: Спікер Сенату Чехії: Режим путіна потурає антисемітським заявам

Крім того, шириться неповага до прав людини і зневага до верховенства права, прояви расизму й неонацизму, заперечення Голокосту, антисемітизм, а також різні форми релігійного фанатизму й ненависті.

Гутерреш нагадав про напади на ортодоксальних євреїв на Мангеттені в Нью-Йорку, знущання з єврейських школярів в австралійському Мельбурні, появу свастики на меморіалі Голокосту в Берліні.

На думку генсека ООН, неонацисти нині становлять загрозу номер один для внутрішньої безпеки в декількох країнах.

Він також зазначив, що інтернет-світ сприяє швидкому поширенню мови ненависті, екстремістських ідеологій та дезінформації. Тож закликав усіх причетних – від технологічних компаній до політиків і ЗМІ – докладати більше зусиль, щоб установити ефективні захисні бар'єри.

Читайте також: В НАТО згадали жертв Голокосту та про російські злочини в Україні

Своєю чергою голова Генеральної Асамблеї ООН Чаба Кереші вказав, що о всьому світу прокотилися «нові хвилі антисемітизму й заперечення Голокосту».

«Як отрута, вони просочуються в наше повсякденне життя. Ми чуємо їх від політиків, читаємо в засобах масової інформації. Ненависть, яка уможливила Голокост, продовжує гноїтися», - констатував Кереші, закликавши дати відсіч «цунамі дезінформації, що обрушується на інтернет».

Як зазначає пресслужба ООН, дослідження ЮНЕСКО показало, що антисемітизм, заперечення і спотворення Голокосту продовжують поширюватися на всіх платформах соціальних мереж.

У 2022 році в середньому 16% постів у соціальних мережах про Голокост спотворювали історію. А у Телеграмі, де немає модерації контенту, цей показник сягає 49%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-