ЄСПЛ у січні оголосить, чи візьметься за справу України і Нідерландів проти росії

ЄСПЛ у січні оголосить, чи візьметься за справу України і Нідерландів проти росії

Укрінформ
Європейський суд з прав людини 25 січня 2023 року оголосить рішення щодо прийнятності до розгляду міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти росії”.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

“ЄСПЛ повідомив уряд України, що рішення щодо прийнятності справи “Україна та Нідерланди проти росіі” буде оголошено 25.01.2023 під час усних слухань у Страсбурзі”, - зазначила вона.

Мудра нагадала, що справа стосується адміністративної практики порушень росією прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року. Крім того, у вказаній справі Україною та Королівством Нідерланди були заявлені, серед іншого, скарги стосовно збиття малайзійського “Боїнгу” рейсу МН17 у 2014 році над тимчасово окупованою територією Донецької області.

Читайте також: росія є державою-терористом щодо всього демократичного світу - Мін'юст

“Під час підготовки позиції уряду України у цій справі здійснювалася широкомасштабна робота зі збору доказової бази щодо прямого залучення рф до подій на сході України з 2014 року. Очікується, що рішенням ЄСПЛ буде встановлено відповідальність рф за захоплення територій Донецької і Луганської областей та відкрито наступний етап розгляду справи по суті. А також це буде ще одним додатковим судовим рішенням у притягненні рф до міжнародної правової відповідальності. У разі прийняття рішення щодо прийнятності, ЄСПЛ перейде до розгляду справ по суті”, - підкреслила вона.

Своєю чергою родич трьох жертв трагедії МН17, член правління фонду “Авіакатастрофа” Антон Котте розповів кореспонденту Укрінформу, що фонд планує поїздку родичів до Страсбурга. Рішення буде оголошено на відкритих слуханнях у Страсбурзі о 14:30 за місцевим часом 25 січня 2023 року.

“17 листопада 2022 року у Нідерландах суд у своєму рішенні підтвердив, що рф мала повний контроль на Донбасі, тож є вірогідність, що ЄСПЛ може винести рішення на користь України та Нідерландів щодо прийнятності розгляду справи”, - зазначив в коментарі Укрінформу адвокат родичів загиблих Петер Лангстраат.

Читайте також: Україна та Нідерланди проти РФ: одне з найтриваліших засідань ЄСПЛ

Як повідомляв Укрінформ, в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) 26 січня 2022 року відбулися слухання щодо прийнятності міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти росії”.

Ця справа стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей; викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію рф у 2014 році; збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

У 2020 році було об’єднано три міждержавні справи в одну "Україна та Нідерланди проти Росії":

- “Україна проти росії (щодо східної України)” за заявою № 8019/16, яка стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей;

- “Україна проти росії” за заявою № 43800/14 щодо викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію Російської Федерації у 2014 році;

- “Нідерланди проти росії” за заявою № 28525/20 щодо збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-