Суд у Нідерландах визнав порушенням особливі правила для українських біженців

Суд у Нідерландах визнав порушенням особливі правила для українських біженців

Укрінформ
Апеляційний суд Гааги ухвалив, що влада Нідерландів порушує міжнародні стандарти поводження з біженцями, зокрема, запровадивши відмінності у правилах для українських біженців та претендентів на притулок з інших країн.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Dutch News.

Нідерланди неправомірно зробили відмінності у правилах для біженців з України та шукачами притулку з інших країн”, - окремо зазначається у рішенні Апеляційного суду Гааги.

Зазначається, що деякі біженці живуть у наметах, тоді як інші мають кращі умови.

Суддя зазначив, що є кілька груп, які тікають від війни та насильства і не слід робити різниці у прийомі цих груп.

Читайте також: Польща змінила правила перебування та надання допомоги біженцям з України

“Тому держава повинна ставитися до цих груп однаково”, - сказав суддя.

Біженців з України приймають до Нідерландів без проходження процедури надання притулку, крім того, їм дозволено працювати одразу по прибутті.

Також у своєму рішенні Апеляційний суд стверджує, що житло для біженців не відповідає нормам, але влада країни не може швидко вирішити цю ситуацію.

“Нідерландська держава порушує міжнародні стандарти, організовуючи розміщення для шукачів притулку, але неможливо швидко створити більше ліжкомісць”, - заявили судді Апеляційного суду в Гаазі.

Таким чином, закон не може вимагати від уряду вживати заходів для збільшення пропозиції житла для біженців у короткостроковій перспективі.

Читайте також: Жодна країна не може самостійно вирішити питання міграції - Блінкен

Варто зазначити, що у жовтні суд нижчої інстанції постановив, що Нідерланди не відповідають міжнародним стандартам, і заявив, що уряд повинен забезпечити кожному шукачеві притулку доступ до даху над головою, їжі, води та санітарних умов.

Суд також зобов’язав державу вжити негайних заходів.

Але нідерландський уряд та агентство з питань розселення біженців подали апеляцію, стверджуючи, що їм потрібно більше часу, щоб виконати вимоги.

І тепер апеляційний суд виніс рішення на їхню користь.

“Виконання [вимог] зайшло у глухий кут, і є занадто мало ліжкомісць для розміщення людей, щоб їх виконати”, - зазначається у рішенні суду. Там також наголосили, що “також є очевидним - дефіцит житла у країні сприяє браку ліжкомісць”.

Читайте також: Лише 7% громадян готові виїхати з України на зиму - МОМ

Позивачі – група допомоги біженцям Vluchtelingenwerk стверджувала, що біженці повинні бути розселені у порожніх державних будівлях або місцях відпочинку, проте Апеляційний суд Гааги не погодився, вказавши, що існує брак працівників для створення таких проєктів.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабної війни росії в Україні Нідерланди прийняли близько 92 тисяч українців. Понад 12 000 з них уже залишили країну. Водночас понад 45 тисяч українців, які тікали від війни, знайшли тут оплачувану роботу.

Фото: ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-