Нідерланди прийняли вже близько 92 тисяч українських біженців

Нідерланди прийняли вже близько 92 тисяч українських біженців

Укрінформ
Від початку повномасштабної війни росії в Україні Нідерланди прийняли близько 92 тисяч українців.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав державний секретар Міністерства юстиції та безпеки Нідерландів з питань притулку і міграції Ерік ван дер Бург.

“З початку війни ми прийняли в Нідерландах близько 92 000 українців. Понад 12 000 з них уже залишили країну. Ми не реєструємо, куди вони виїжджають, але знаємо, що деякі з них переїжджають до інших країн ЄС, а інші повертаються додому. У базі даних, станом на 30 жовтня цього року, зареєстровано 12 730 випадків зняття з реєстрації. Нідерландська служба репатріації та виїзду (DT&V) пропонує урядову підтримку українцям та іншим особам, які потребують допомоги. Служба DT&V допомогла близько 350 біженцям з України повернутися додому (станом на 14 листопада цього року)”, - сказав ван дер Бург.

Він також підкреслив, що важливо забезпечити кожного, незалежно від того, чи він є біженцем, чи ні, можливістю мати гідне життя в безпечному суспільстві.

Читайте також: ЄС готує надзвичайний план на випадок нової хвилі біженців з України

“Стосовно українських біженців ми зосереджені на п’яти питаннях: житло, освіта, робота, охорона здоров’я та соціальна підтримка. Для нас важливо, щоб люди брали активну участь у громадському житті, незалежно від їхніх планів на майбутнє: спробувати залишитися в Нідерландах чи повернутися в Україну. Майже 25 000 неповнолітніх українців навчаються в нашій країні. Більшість програм створюються на місцевому рівні й часто муніципалітетами з акцентом на пошук роботи, вивчення мови, англійської або нідерландської, культурно-розважальних заходах”, - розповів він.

За словами ван дер Бурга, у Нідерландах понад 45 тисяч українців, які тікали від війни, знайшли оплачувану роботу. Він зауважив, що Нідерланди відчувають брак робочої сили, а українці "хочуть працювати та працюють дуже старанно”.

Водночас держсекретар Міністерства юстиції та безпеки зазначив, що з березня 2022 року 420 росіян подали заявки про надання притулку в Нідерландах. У цьому контексті він зауважив, що Нідерланди готові приймати росіян, але кожне таке звернення ретельно перевірятиметься.

Читайте також: Українські біженці в Естонії тепер можуть продовжити посвідку на проживання онлайн

“Кожна заява буде розглядатися індивідуально. Служба імміграції та натуралізації ретельно перевіряє правдивість історії, на якій базується прохання про надання притулку. Якщо є підстави вважати, що хтось прибув до Нідерландів з іншою метою, заявка буде відхилена, а надана інформація передається іншим державним службам. Мораторій діє стосовно осіб, які відмовилися від призову, та дезертирів з росії. Це означає, що ніяких рішень щодо надання притулку цій групі людей не прийнято і що їх виїзд не є проблемою", - сказав він.

Ван дер Бург додав, що наразі з’ясовується, чи потрібні додаткові заходи у зв’язку з нещодавньою мобілізацією в рф. "Продовження мораторію могло б бути рішенням. Але про це ще рано говорити”, - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, Нідерланди підтримають Україну цієї зими матеріалами для ремонту важливої ​​енергетичної інфраструктури. Йдеться про постачання трансформаторів, комутаційних компонентів і кабелів, необхідних для відновлення роботи електромережі. Цей внесок є частиною 180 мільйонів євро, які уряд виділив, щоб допомогти Україні пережити зиму, з яких 18 мільйонів євро – на ремонт життєво важливої ​​інфраструктури.

Читайте також: До Канади прибув іще один літак із українськими біженцями

З жовтня росія здійснила численні атаки на енергомережі України. Попри всі старання українців проводити ремонт стає дедалі важче, зокрема через брак матеріалів. Нідерланди співпрацюють з Європейською комісією для організації логістики. Транспортування в Україну компенсується організацією гуманітарної допомоги ЄС.

Фото: ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-