Ми створюємо систему, що зупинить агресію рф і гарантуватиме світу тривалу безпеку - Зеленський

Ми створюємо систему, що зупинить агресію рф і гарантуватиме світу тривалу безпеку - Зеленський

Укрінформ
Ми крок за кроком створюємо систему, яка зупинить агресію росії, демонтує її наслідки і гарантуватиме довготривалу безпеку – безпеку Україні та світу.

Про це у своєму зверненні заявив Президент Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

«Українці пройшли через геноцид, і сьогодні ми робимо все можливе і неможливе, щоб зупинити нову геноцидну політику росії. Нову, але таку схожу на ту, яка вбила мільйони людей у 20-му столітті. І ми не просто відбиваємося від агресії. Ми крок за кроком створюємо систему, яка зупинить агресію, демонтує її наслідки й гарантуватиме довготривалу безпеку – безпеку Україні, усій Європі та світу», - заявив Зеленський.

Він додав, що в Україні у суботу пройшов перший Міжнародний саміт із продовольчої безпеки, який був проведений у Києві разом з нашими партнерами. Саміт був проведений свідомо саме цими днями, коли ми вшановуємо пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років, наголосив Президент.

За його словами, продовольча безпека – це один із ключових елементів глобальної стабільності і це те, у чому лідерська роль України проявляється найочевидніше.

За інформацією глави Української держави, завдяки нашій експортній зерновій ініціативі з трьох чорноморських портів Україна відправила на світовий ринок близько 12 мільйонів тонн продовольства у 40 країн світу.

Читайте також: Потрібно позбавити росію зброї під назвою «голод» - Зеленський

«Із цього обсягу – більше 2,5 млн тонн – країнам, у яких не просто дефіцит продовольства, а жорстка криза. У рамках продовольчої програми ООН ми допомогли країнам, у яких люди буквально голодують, або на межі голоду. Це, зокрема, Ефіопія, Ємен також ми допомагали Сомалі і Афганістану. І це тільки початок», - уточнив Президент.

Зеленський нагадав, що у суботу було офіційно оголошено старт нової гуманітарної ініціативи - Grain from Ukraine.

«І вже маємо домовленості з багатьма партнерами про спільну роботу «Зерно з України». Євросоюз, США, Британія, Франція, Німеччина, Японія, Катар, Канада, Норвегія, Нідерланди, Фінляндія, Бельгія, Литва, Чехія, Італія, Австрія, Іспанія, Швеція, Словенія, та інші - наш саміт з продовольчої безпеки підтримали понад 20 держав», - заявив він.

Зеленський поінформував, що зальна сума, яку було акумульовано для Grain From Ukraine, становить уже майже 150 млн доларів. «Робота продовжується. Готуємо до 60 кораблів», - заявив Президент та підкреслив, що українську агропродукцію не просто відправляють тим країнам, які найбільше страждають від продовольчої кризи: «ми підтверджуємо, що ніколи більше голод не має використовуватись як зброя».

Читайте також: Україна бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ через участь в ній росії

Зеленський зазначив, що якби не українське продовольство, «не наше спільне з партнерами лідерство, то соціальну стабільність у таких регіонах, як північ Африки, або Близький Схід, не вдалося би втримати».

«Саме цього хотіла рф – повинні і можемо цього не допустити», - резюмував він.

Як повідомлялося, Зеленський заявив, що Україна попри війну виконуватиме свої експортні зобов’язання щодо постачання зерна на світовий ринок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-