Рішення суду щодо сквотерів та будинку ексдиректора Яндекса планують оголосити за тиждень

Рішення суду щодо сквотерів та будинку ексдиректора Яндекса планують оголосити за тиждень

Укрінформ
В Амстердамі відбулося судове засідання щодо сквотерів, які 31 жовтня 2022 року зайняли будівлю підсанкційного російського мільярдера, ексгендиректора Яндекса Аркадія Воложа.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, засідання тривало майже три години.

У судовій залі були присутні двоє сквотерів, кожен зі своїм адвокатом, представники юридичної фірми Wolfs Аdvocaten, яка подала проти сквотерів цивільний позов від імені Volozj (Paraseven Limited) і JFPE BV, компанії, яка стверджує, що ремонтувала будинок Воложа.

Представник юридичної фірми Wolfs Аdvocaten зазначив, що з 2019 року будівля на реконструкції і проживати там небезпечно, а також що будівлю “ремонтують під власника”. Після завершення усіх робіт родина Воложа збирається там жити, бо мовляв вони не є під санкціями.

У свою чергу захист сквотерів наголосив, що в Нідерландах дефіцит житла, особливо в Амстердамі, а п’яти поверховий будинок підсанкційного російського мільярдера придатний для проживання.

Суддя назвала справу дуже складною і зазначила, що рішення буде оголошено орієнтовно за тиждень.

Уже після судового засідання самі сквотери, за умови, що їх обличчя не будуть зафіксовані на камери, а імена не будуть названі, в коментарі наголосили, що в російського мільярдера не вийде їх позбутися, і якщо вони виграють суд, то створять там простір, щоб допомагати українцям та росіянам, які виступають проти режиму путіна та війни в Україні. Вони додали, що у будівлі російського мільярдера в Амстердамі наразі проживають семеро людей.

Читайте також: Співзасновник компанії Revolut відмовився від російського громадянства

Як повідомляв Укрінформ, в Амстердамі сквотери зайняли приміщення підсанкційного російського мільярдера.

З балкона будівлі висять транспаранти з написом “Проти війни і капіталізму”.

Сквотери не хочуть пояснювати, як вони потрапили всередину будівлі.

За даними дослідження NRC і De Groene Amsterdammer, Волож, який є засновником Яндекса та власником пов'язаної з ним служби таксі, купив будiвлю на вулицi Vossiusstraat в Амстердамi через компанію Paraseven Limited, зареєстровану на Бpитанськиx Biргiнськиx островаx.

Читайте також: В Італії арештували майно двох російських олігархів – ЗМІ

Завдяки цій схемі його майно залишилося "непоміченим" командою нідерландських чиновників, які займаються пошуком активів, що належать росіянам із санкційного списку.

Однією з причин, чому Волож потрапив до санкційного списку, є те, що пошукова система "Яндекс" цензурувала критичне висвітлення війни та сприяла кремлівській пропаганді. Крім того, на думку ЄС, він підтримує кремль у війні проти України.

Як повідомляв Укрінформ, в Амстердамі сквотери зайняли приміщення підсанкційного російського мільярдера, колишнього гендиректора Яндекса Аркадія Воложа.

Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-