ЄС обіцяє нові санкції, якщо Іран і далі постачатиме росії дрони чи інше військове обладнання

ЄС обіцяє нові санкції, якщо Іран і далі постачатиме росії дрони чи інше військове обладнання

Укрінформ
ЄС вже застосував санкції проти Ірану за постачання дронів у росію для їх використання у війні проти України, та вживатиме подальших заходів, якщо він продовжуватиме постачання таких дронів або будь-якого іншого військового обладнання, включаючи ракети.

Про це у понеділок  у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми будемо накладати високу економічну ціну для росії та будь-якої іншої країни, персон або установ, що надають військову підтримку агресивній війні, яку москва веде проти України, на зразок постачання Іраном дронів для росії. За цим ЄС та країни G7 спостерігають дуже уважно, й готові діяти, якщо надходитимуть подальші докази, що Іран продовжує постачання цієї зброї до росії», - сказав Стано.

Відповідаючи на запитання преси про те, чи поширюється така позиція ЄС на можливі поставки в росію іранських ракет, речник пояснив, що засудження та несприйняття постачання зброї для країни-агресора стосується не лише бойових дронів, але будь-якого іншого військового обладнання, що може використовуватися у цій агресивній війні.

Читайте також: Співучасть Ірану у російському терорі має бути покарана – Зеленський

«Засудження та неприйнятність поставок зброї для росії під час її тривалої агресії проти України стосуються всіх подібних поставок, будь-то дрони або інше військове обладнання. Якими б не були такі поставки, вони є неприйнятними, та потягнуть за собою наслідки, якщо країни-члени знайдуть достатньо доказів, що це відбувається. Це стосується дронів, інструкторів, - можна задати заяву G7, де йдеться саме про інструкторів по іранських дронах, - а також всіх інших поставок, що можуть бути використані під час цієї незаконної агресії. Це порушує міжнародне законодавство, це буде підтримкою цієї незаконної агресії, та матиме відповідні наслідки», - наголосив Пітер Стано.

Він підкреслив, що позиція ЄС була дуже чутною протягом минулих днів та тижнів. ЄС рішуче засудив поставки іранських дронів в росію для їх використання у злочинній агресії проти України. 20 жовтня ЄС ухвалив санкції проти Ірану, після того, як отримав достатньо доказів, що іранські дрони дійсно були використані росією проти України. Стано наголосив, що ЄС буде продовжувати зважувати на всі наявні варіанти реагування на подібні дії Ірану, якщо вони продовжуватимуться.

Речник нагадав, що тема поставок іранських дронів для росії була обговорена минулого тижня під час зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Німеччині, за участі Високого представника ЄС. У підсумковій резолюції цієї зустрічі йдеться саме про те, що таке військове постачання для країні-агресора є порушенням міжнародного права та резолюцій ООН, тож країни G7 готові підвищувати ціну дій для тих, хто допомагає росії у її злочинній агресії проти України.

Читайте також: Купівля росією зброї свідчить про нікчемність їхнього ВПК - Веніславський

Як повідомляв Укрінформ, 20 жовтня Євросоюз розширив санкції проти Ірану за постачання ним росії дронів-камікадзе.

5 листопада міністр закордонних справ Ісламської Республіки Хосейн Амір Абдоллахіян заявив, що Іран постачав безпілотники до росії, але зробив це ще до початку вторгнення росії в Україну.

Між тим, Повітряні сили України практично щодня відбивають масовані атаки росії з використанням іранських дронів, які застосовуються країною-агресором проти цивільного населення та проти об’єктів критичної цивільної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-