Спроба рф анексувати території України вивела глобальні виклики на новий рівень - фон дер Ляєн

Спроба рф анексувати території України вивела глобальні виклики на новий рівень - фон дер Ляєн

Укрінформ
Спроби рф захопити й анексувати суверенні території України вивела на новий рівень виклики, з якими стикається глобальна система безпеки, тож ЄС має продовжувати послідовну підтримку України у протистоянні російському вторгненню.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, виступаючи перед дипломатичним корпусом ЄС у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Спроба незаконної анексії чотирьох українських регіонів росією вивела виклики для міжнародної системи безпеки на новий рівень. путін захопив суверенні території України шляхом неспровокованого акту агресії. Він примусив людей голосувати під загрозою зброї. І навіть погрожував застосувати ядерну зброю, якщо українці повертатимуть території, які належать їм. Це тривожний розвиток не лише для сусідів росії. Це атака проти всієї Хартії ООН», - сказала фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що у своїй промові щодо спроби незаконної анексії українських територій путін поставив риторичне запитання: мовляв, хто й коли погоджувався зі світовим порядком, що заснований на правилах. У цьому зв'язку фон дер Ляєн наголосила, що саме росія погоджувалася з цим, коли підписувала Хартію ООН, коли брала участь у переговорах щодо Гельсінського заключного акта.

Читайте також: Президентка Єврокомісії та прем’єрка Естонії засудили ракетну атаку рф проти України

«Глобальний порядок, що заснований на правилах, належить світу. Це найкращий антидот проти постійної нестабільності на всіх континентах. І всі держави світу бачать це. Навіть деякі найближчі союзники росії ставлять під сумнів свавільну війну путіна та відмовляються визнавати його сфальшовані референдуми. Під час саміту у Самарканді Китай та Індія чітко висловили занепокоєння цією війною, і це було фіаско для росії», - зазначила вона.

Президент ЄК згадала про свій візит в Україну у квітні й жах, який вона відчула, побувавши на місці масового поховання у Бучі українців, убитих російськими загарбниками. Та вже наступні її візити до Києва, що відбулись у червні та вересні, засвідчили: країна прагне повернути своє право на нормальне життя. Були відбудовані мости й дороги, знову запрацювали офіси та магазини.

«Все це говорить мені лише про одну річ: навіть якщо російські ракети зараз знову падають на українські міста, вони не знищать український дух. Подивіться, що відбулося в понеділок зранку на станціях метро Києва. Тисячі людей шукали захисту (від обстрілів – ред.) під землею, - і вони почали співати. Пісні надії, пісні гордості, пісні, які говорили росіянам: ми не боїмося. Ми, Європейський Союз, маємо продовжувати підтримувати Україну у великому й у малому, так довго, як буде необхідно», - наголосила президентка Єврокомісії.

Читайте також: Україна очікує від Євросоюзу €5 мільярдів макрофінансової допомоги до кінця року

За її словами, відповідь ЄС на повномасштабне вторгнення рф в Україну здивувала як москву, так і весь світ. Перші санкції були ухвалені вже у перші дні, і відтоді прийнято вже вісім пакетів особистих та секторальних санкцій. Останній передбачає відповідальність за сфальшовані «референдуми» на тимчасово захоплених росією територіях України.

«Ми надали Україні - і зробили це з ентузіазмом - статус країни-кандидата (на вступ у ЄС - ред.). Думаю, що можемо пишатися цим. Це демонструє, як багато наш Євросоюз може досягти завдяки єдності та рішучості. І ми маємо дотримуватися цього курсу, особливо зараз, коли війна вступила у нову фазу», - наголосила фон дер Ляєн.

Читайте також: Єврокомісія опрацьовує можливість виділення Україні €1,5 мільярда щомісяця - ЗМІ

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення росії Україна отримала від ЄС понад 19 мільярдів євро допомоги. Вперше в історії ЄС активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надала мільйонам українських біженців право на соціальний захист, освіту та працевлаштування у країнах Євросоюзу. Також уперше ЄС виділив 2,6 мільярда євро на закупівлю летального озброєння для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-