Туреччина виступає за скасування права вето у Радбезі ООН

Туреччина виступає за скасування права вето у Радбезі ООН

Укрінформ
Туреччина виступає за реформування ООН, зокрема, за скасування права вето в Радбезі ООН та представлення в ньому країн на ротаційній основі.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на зустрічі з журналістами на полях 77-го засідання Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє Укрінформ із посиланням на TRT Haber.

«Туреччина хоче, щоб ООН і Рада Безпеки були більш інклюзивними, і хоче, щоб усі країни були представлені тут на ротаційній основі. Звичайно, критерії визначаються відповідно до чисельності населення кожної країни, вони вивчаються відповідно до розміру та географічного розподілу, але, з іншого боку, право вето має бути скасовано. Вони мають альтернативу, кваліфіковану більшість, тобто рішення може бути прийняте двома третинами голосів. Сьогодні, коли одна країна каже «ні», рішення не приймається», - сказав Чавушоглу.

За його словами, бачення Туреччиною реформи ООН полягає у знятті права вето та тому, аби інституції ООН, включаючи Раду Безпеки, були більш ефективними, помітними, відповідали очікуванням та потребам, були здатними вирішувати проблеми.

Читайте також: Голова Європейської Ради запропонував призупинити членство рф в Радбезі ООН

«Рішення, прийняті на платформі, де голосують усі країни, недійсні. Адже все залежить від 5 країн. Наше розуміння реформи має бути всеосяжним, право вето має бути скасоване…», - сказав міністр.

Читайте також: У «Слузі народу» закликають світ позбавити росію місця в Радбезі ООН

Як повідомляв Укрінформ, у виступі на Генасамблеї ООН президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вказав на необхідність змін в ООН для більш ефективної діяльності, зокрема Радбезу ООН, оскільки світ «більше ніж п'ять».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-