Молдова залишається інформаційно й енергетично вразливою для росії - посол України

Молдова залишається інформаційно й енергетично вразливою для росії - посол України

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Молдова Марко Шевченко вважає, що Молдова залишається інформаційно й енергетично досить уразливою перед росією.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це дипломат сказав під час онлайн-дискусії «Нові виміри регіональної безпеки. Підходи та рекомендації щодо аналізу».

Так, за словами посла, у Молдові продовжує працювати «вся лінійка російського телебачення і російських пропагандистських інструментів», а молдовський уряд уникає запровадження жорстких обмежень на їхню роботу в країні.

«Обмежувальні заходи Молдови щодо російської пропаганди є більш поміркованими... Прийнятий (у червні цього року – ред.) в Молдові Закон про боротьбу з дезінформацією та фейками є кроком у правильному напрямі, проте він не вирішує глибинних проблем, бо дозволяє карати за дезінформацію і фейки постфактум, а не на випередження», - сказав Шевченко.

Читайте також: Санду закликала росію вивести свої війська із придністров’я

Наразі, за його словами, у Молдові заборонені новинні й політичні передачі російського виробництва, проте всі вони наразі фактично компенсовані зробленими в Молдові аналогами.

«російська федерація має достатньо грошей і людей, місцевих журналістів, які виробляють місцевий інформаційний продукт і розміщують на місцевих каналах, щоб російська точка зору так чи інакше була присутня в інформаційному полі Молдови», - зазначив посол.

Крім того, зауважив він, ефективним інструментом росіян для дезінформації молдовського суспільства залишаються соціальні мережі.

«Коли в березні в Молдові був найбільший пік емоційної підтримки українських біженців, і місцеві їх буквально розбирали по хатах і будинках, у соціальних мережах (росіянами – ред.) було проведено інформаційну кампанію, побудовану за одним шаблоном…, у результаті якої за три тижні рівень підтримки в молдовському суспільстві українських біженців різко впав із 80% до 50%», - сказав Шевченко.

Читайте також: Санду про війну рф проти України: Це напад на ООН та міжнародний порядок

Тому, на його думку, «інформаційно Молдова залишається достатньо уразливою для російського втручання».

Стосовно енергетики посол вказав на високу залежність Молдови, яка «отримує 75% електроенергії та 100% газу з контрольованих росією джерел».

«Наразі найбільшим питанням є, чи припинить росія з 1 жовтня постачати природний газ Молдові, чи ні, оскільки в такому разі припиниться також постачання газу й на Дністровську ГЕС, яка генерує 70% зі згаданих вище 75% електроенергії, які Молдова закуповує для своїх потреб», - сказав Шевченко.

Водночас він зазначив, що для зменшення рівня залежності від рф молдовська сторона проводить пошук альтернативних джерел постачання енергоносіїв, зокрема електроенергії з України. Посол нагадав, що минулого тижня в Одесі відбулася тристороння зустріч глав МЗС України, Молдови та Румунії, на якій ключовим питанням була енергетична співпраця.

Читайте також: МЗС Молдови викликало «на килим» посла білорусі після заяв лукашенка

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня під час виступу на загальних дебатах 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН президент Молдови Мая Санду назвала широкомасштабну агресію росії проти України нападом на основоположні принципи Організації Об’єднаних Націй і побудований на правилах міжнародний порядок та рішуче засудила війну рф проти України та оголошену мобілізацію військовослужбовців у росії.

Санду також підкреслила рішучу підтримку Молдовою України та її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-