В Радбезі ООН закликають тиснути на Вірменію та Азербайджан щодо мирного врегулювання

В Радбезі ООН закликають тиснути на Вірменію та Азербайджан щодо мирного врегулювання

Укрінформ
Помічник Генерального секретаря ООН з питань Європи, Центральної Азії та Америки Мирослав Єнча закликав Вірменію та Азербайджан «вжити негайних і конкретних заходів для деескалації напруженості», а інші країни - тиснути на них, аби Єреван і Баку домовлялися про мирне врегулювання.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у четвер на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН. 

Він привітав оголошену в середу ввечері домовленість сторін про припинення вогню, висловивши сподівання, що «перемир'я буде збережено».

Посадовець ООН зазначив, що 12 вересня, за повідомленнями з місць, відбулися важкі бої вздовж кордону, у яких брали участь важка артилерія, безпілотники та великокаліберна зброя.

Читайте також: У Вірменії заявили про загибель 105 військових після відновлення бойових дій з Азербайджаном

За словами Єнчі, уряд Вірменії «назвав ці події навмисним нападом», тоді як Азербайджан стверджує, що його дії є «заходами у відповідь на провокації з боку Вірменії».

Єреван повідомив про 105 загиблих військовослужбовців і шість поранених цивільних зі свого боку. Баку - про 71 загиблого військовослужбовця і двох поранених цивільних - зі свого. 

Обидві країни звернулися до Генерального секретаря та Ради Безпеки з письмовими заявами про порушення режиму припинення вогню, укладеного за посередництва росії у 2020 році.

«Ми, як і раніше, глибоко стурбовані цією небезпечною ескалацією, зокрема її можливим впливом на цивільне населення», - заявив Єнча. 

Читайте також: Загострення на Кавказі: Азербайджан заявив про загибель 71 військового

Він зауважив, що команди ООН в обох країнах «підтримують відкриті канали зв'язку з владою і готові реагувати на нові гуманітарні потреби, якщо їх про це попросять і якщо дозволять умови». 

Бойові дії цього тижня «були найбільшими в серії інцидентів з 2020 року. Це підкреслює той факт, що процес нормалізації відносин між Вірменією та Азербайджаном продовжує наштовхуватися на серйозні перешкоди», - зауважив він. 

На його переконання, напруженість між двома країнами «має потенціал для дестабілізації регіону», і це дає підстави «для всіх учасників, як у регіоні, так і за його межами, діяти конструктивно й чинити тиск на сторони, аби вони працювали над мирним врегулюванням». 

Читайте також: Вірменія звернулася по військову допомогу до ОДКБ у конфлікті з Азербайджаном

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 13 вересня на кордоні між Вірменією та Азербайджаном розпочалася інтенсивна перестрілка.

Єреван заявив про «широкомасштабні провокації азербайджанської сторони». Своєю чергою, влада Азербайджану наголосила, що обстріл - це «відповідь на провокацію та диверсію з боку Вірменії».

Читайте також: ОДКБ відправить на кордон Вірменії та Азербайджану місію «для оцінки ситуації»

Міністерство закордонних справ України закликало Азербайджан та Вірменію до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-