Україна проти рф: Польща звернеться до суду в Гаазі щодо залучення до справи про геноцид

Україна проти рф: Польща звернеться до суду в Гаазі щодо залучення до справи про геноцид

Укрінформ
Рада міністрів Польщі на засіданні 13 вересня висловила згоду на подання запиту Польщі до Міжнародного суду в Гаазі щодо приєднання до скарги України проти росії, в якій Україна звинувачує рф у плануванні актів геноциду під час війни.

Про це в четвер повідомило міністерство юстиції Польщі, яке спільно з МЗС країни підготувало відповідне звернення до Міжнародного суду ООН у Гаазі, передає Укрінформ.

Як зазначається, на засіданні уряду заступник міністра юстиції Себастьян Калета наголосив на доцільності долучення Польщі до провадження у справі “Україна проти Росії”, що дозволить Варшаві активно діяти у питаннях застосування Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Інформується, що долучення до цієї справи ініціював міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро, який 22 липня звернувся з цього приводу до глави МЗС Польщі.

Підкреслюється, що приєдання Польщі до цієї справи виражає бажання Варшави підтримати судові механізми вирішення міжнародних спорів і побудови системи міжнародних відносин, що "спирається на право, а не на силу". Крім того, це зміцнює позиції Польщі як активного та конструктивного учасника міжнародної співпраці.

“Це також вияв солідарності з Україною і спротиву агресивним діям російської федерації”, - йдеться в повідомленні.

Раніше свої подання до Міжнародного суду в Гаазі щодо долучення до справи “Україна проти Росії” про геноцид зробили Латвія, Литва, Нова Зеландія, Велика Британія та Німеччина.

Як підкреслює міністерство юстиції Польщі, у скарзі до Міжнародного суду в Гаазі проти росії від 26 лютого 2022 року Україна вказує, що росія безпідставно стверджувала про порушення Україною цієї конвенції, тобто про, нібито, геноцид росіян. Саме під цим приводом 24 лютого росія почала повномасштабне військове вторгнення в Україну. Україна заперечує, що геноцид росіян дійсно мав місце, відтак це позбавляє росію підстав щодо здійснення ворожих дії проти України та її громадян. Тим часом, росія стверджує, що почала заходи щодо “запобігання геноциду та покарання за нього” і просить Міжнародний суд підтвердити свою позицію.

Читайте також: Викрадення українських дітей росією – свідчення геноциду української нації

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну, метою якого кремль назвав припинення, нібито, "геноциду" в Луганській та Донецькій областях. Водночас росія заявила, що не виконуватиме рішення суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-