В ООН закликають росію припинити тиск на правозахисників та скасувати каральні закони

В ООН закликають росію припинити тиск на правозахисників та скасувати каральні закони

Укрінформ
Спецдоповідачка ООН з питань становища правозахисників Мері Лоулор закликала в середу російський уряд припинити тиск на правозахисників, що посилився у зв’язку з війною проти України, і скасувати «обмежувальні та дискримінаційні закони».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН.

«Мене... і далі непокоїть використання кримінальних положень, запроваджених невдовзі після вторгнення в Україну, для переслідування критично налаштованих осіб. За законом щодо «фейкових новин про війну» 114 осіб уже притягнуті до кримінальної відповідальності від моменту його ухвалення 4 березня 2022 року», - зазначила вона у своїй заяві.

Лоулор додала, що «глибоку тривогу» викликає те, що російська влада запровадила нові каральні закони, які «душать громадянське суспільство».

Вона нагадала, що 14 липня російський парламент ухвалив поправки до кримінального кодексу, які передбачають ув'язнення терміном до восьми років за «співробітництво на конфіденційній основі з іноземною державою, міжнародною або іноземною організацією». Цей же закон також передбачає переслідування за «публічні заклики до здійснення діяльності, спрямованої проти безпеки російської держави».

Читайте також: Нинішня сесія Генасамблеї ООН має покласти край безкарності росії - Кислиця

Спеціальна доповідачка ООН висловила занепокоєння розширенням застосування законів, спрямованих проти «іноагентів» та «небажаних організацій», які влада давно використовує для обмеження, публічного таврування та дискримінації правозахисників.

З 2015 року «небажаними» були визнані 65 іноземних та міжнародних неурядових організацій, які були заборонені в росії без будь-якого судового оскарження.

«Деякі з них мали правозахисні та гуманітарні програми. Люди, які продовжують брати участь у цих організаціях, фінансувати чи організовувати їхню діяльність, ризикують отримати до шести років ув’язнення», - зазначила вона.

За словами Лоулор, 276 осіб, багато з яких захищають права людини, внесені до різних реєстрів «іноагентів», що обмежує їхню діяльність, а новий закон, який набуває чинності 1 грудня, дасть владі змогу розширити ці обмеження.

Читайте також: США і Україна розвінчали у Женеві російську брехню про біолабораторії – Держдеп

«російські правозахисники розповідали мені, як це тавро відлякує деяких партнерів і навіть людей, чиї права вони захищають. Нові розпливчасті положення закону ще більше маргіналізують правозахисну спільноту, що є абсолютно неприйнятним», - зауважила вона.

Доповідачка «з жалем» констатувала, що російський уряд «продовжує широкомасштабні зусилля, спрямовані на те, щоб змусити замовкнути критичні голоси і знищує громадянське суспільство з кожним днем».

Вона згадала про 16 400 затримань у зв'язку з антивоєнними протестами, обмеження, накладені на Твіттер, Фейсбук, Інстаграм та 138 тисяч заблокованих вебсайтів від моменту вторгнення в Україну.

Робота більшості незалежних ЗМІ припинилася, підкреслила вона.

Читайте також: ООН підтвердила дані про понад 14 тисяч цивільних жертв війни з рф в Україні

Як відомо, спеціальні доповідачі ООН призначаються Радою ООН з прав людини, яка базується в Женеві, для підготовки доповідей щодо ситуації в конкретних країнах або з тематичних питань.

Фото: Mary Lawlor, Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-