Країни Балтії та Польща закриють в'їзд для росіян з 19 вересня

Країни Балтії та Польща закриють в'їзд для росіян з 19 вересня

Заява
Укрінформ
Латвія, Литва, Естонія та Польща з 19 вересня заборонять перетин кордону з росією у бік ЄС російським громадянам із туристичними шенгенськими візами.

Спільну заяву опубліковано на сайті уряду Латвії, передає Укрінформ.

Країни, які ухвалили таке рішення, вважають поїздки росіян загрозою суспільній безпеці даних країн і Шенгенської зони в цілому.

«Серед громадян росії, які в'їжджають до ЄС/Шенгенської зони, є особи, які в'їжджають з метою підриву безпеки наших країн, оскільки три чверті громадян росії підтримують агресивну війну росії в Україні. Нашим прикордонним службам потрібні величезні ресурси для забезпечення безпеки Європи та забезпечення того, щоб російські громадяни, які в'їжджають до Шенгенської зони, не становили загрози для нашої спільної безпеки та стабільності наших громад», - йдеться у заяві.

Крім того, чотири країни вважають неприпустимим, щоб «громадяни держави-агресора могли вільно подорожувати ЄС, тоді як в Україні людей катують та вбивають».

«Більшість віз було видано громадянам росії до повномасштабної агресії росії в Україні, в різних геополітичних умовах та міркуваннях. Подорож до ЄС – це привілей, а не право людини», - наголошують заявники.

Чотири країни також заявили про намір продовжити вимагати загальної заборони на рівні Європейського Союзу. При цьому Латвія, Литва, Естонія та Польща повністю підтримують необхідність і надалі підтримувати противників путінського режиму та надаватимуть їм можливість залишити росію.

Заборона на в'їзд стосується осіб, які подорожують з туристичними візами, і не зачіпає тих, хто в'їжджає до ЄС з сімейних та гуманітарних причин. Окрім того, вона не торкнеться власників видів на проживання, дипломатів та водіїв комерційного транспорту. Заборона також не поширюється на транзит громадян росії до калінінграда.

Читайте також: Президент подякував європейським лідерам, які підтримують «візовий бан» для рф

Як повідомлялося, за підсумками неформальної зустрічі 31 серпня міністри закордонних справ ЄС вирішили повністю призупинити угоду про спрощення візового режиму з рф. Міністри також погодилися, що країни-сусідки рф можуть здійснювати індивідуальні кроки для обмеження в'їзду росіян.

Єврокомісія затвердила пропозицію щодо повного призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з росією. Вона припинить діяти 12 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-