Єврокомісія запропонувала призупинити спрощений візовий режим з росією

Єврокомісія запропонувала призупинити спрощений візовий режим з росією

Укрінформ
Європейська комісія завернулася до Ради ЄС з офіційною пропозицією про призупинення дії спрощеного візового режиму з російською федерацією.

Про це йдеться у пресрелізі Єврокомісії, передає Укрінформ.

Пропозиція Єврокомісії стала наслідком домовленостей міністрів закордонних справ країн ЄС, яких вони досягли на неформальній зустрічі в Празі 31 серпня.

«росія продовжує порушувати міжнародне право своїми незаконними військовими діями, вчиняючи жорстокості проти українців і підриваючи європейську та глобальну безпеку і стабільність. Ці дії порушують фундаментальні принципи, на яких було укладено угоду про спрощення візового режиму, і суперечать інтересам ЄС та його держав-членів. Сьогоднішня пропозиція свідчить про сильну та єдину відповідь ЄС. Незабаром ми розглянемо додаткові вказівки, щоб забезпечити посилену перевірку візових заяв і перетину кордону російськими громадянами, не відмежовуючи себе від російських дисидентів і громадянського суспільства», - заявила єврокомісар з внутрішніх справ Ільва Йоханссон.

Пропозицію щодо призупинення угоди про спрощення візового режиму з росією має розглянути та прийняти Рада ЄС. Призупинення набуде чинності на другий день після публікації рішення в Офіційному журналі ЄС.

У пресрелізі також зазначені ускладнення, з якими зіткнуться громадяни рф на практиці після призупинення ЄС угоди про спрощений візовий режим.

Зокрема, візовий збір зросте з 35 євро до 80 євро для всіх заявників, стандартний кінцевий термін прийняття консульствами рішення щодо візових заявок збільшиться з 10 до 15 днів, або до 45 днів в окремих випадках, заявники більше не матимуть легкого доступу до віз, дійсних для багаторазових в’їздів до Шенгенської зони, і повинні будуть надати довший перелік підтверджуючих документів під час подання заяви на отримання візи.

Читайте також: Рада закликала ЄС запровадити для росіян «візовий бан» і восьмий пакет санкцій

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подякував за ініціативу Європейської комісії щодо призупинення дії спрощеного візового режиму з російською федерацією.

«Під час візиту до Брюсселю закликав Європейський Союз посилювати санкції проти агресора. Сьогодні Єврокомісія запропонувала призупинити дію Угоди ЄС про спрощення візового режиму з росією. Не можна довіряти країні, що загрожує безпеці світу», - написав Шмигаль у Твіттері.

Глава уряду подякував президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн і європейським партнерам за підтримку.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Празі назвав рішення щодо призупинення угоди про спрощений візовий режим ЄС з росією позитивним, однак зазначив, що важливою є його імплементація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-