Польща вимагатиме від Німеччини понад $1,5 трильйона репарацій

Польща вимагатиме від Німеччини понад $1,5 трильйона репарацій

Укрінформ
Берлін має виплатити Варшаві за завдані кривди під час Другої світової війни воєнних репарацій на суму понад 6,2 трлн злотих (понад $1,5 трлн станом на 2021 рік).

Про це під час презентації рапорту про втрати, яких зазнала Польща внаслідок агресії та німецької окупації під час Другої світової війни, заявив у четвер у Варшаві лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Качинський, суму, на яку Польща оцінює втрати, завдані Німеччиною в роки війни, визначено “консервативним методом, і її можна значно збільшити”.

“Це дуже серйозна сума – 6 трлн 200 млрд злотих. Але з точки зору Німеччини і беручи до уваги те, що такого роду відшкодування платиться десятиліттями, а відшкодування Франції за Першу світову війну завершили виплачувати близько десяти років тому, то ця сума для німецької економіки є цілком можливою і вона її значно не обтяжить”, - заявив Качинський.

Читайте також: Польща офіційно звернеться до Німеччини з вимогою про виплату воєнних репарацій

Лідер PiS уточнив, що цей рапорт не виключає втрат, завданих Польщі в роки війни радянським агресором.

Керівник групи експертів, яка готувала рапорт, депутат PiS Аркадіуш Мулярчик зазначив, що над ним працювали понад 30 фахівців – економістів, архівістів, істориків, оцінювачів майна тощо. Рапорт складається з трьох томів: оцінювання матеріальних і нематеріальних втрат, завданих Німеччиною Польщі в роки війни; фотодокументація злочинів гітлерівців, каталог з переліком злочинів німців у Польщі.

Мулярчик зазначив, що у перерахунку на долари США, станом на 2021 рік, загальна сума репарацій, яку Польща вимагатиме від Німеччини, становить $1 трлн 532 млрд 170 млн. Найбільшу частину цієї суми становить оцінка втрати життя 5,2 млн громадян Польщі (понад $900 млрд), а також інфраструктури країни (понад $170 млрд).

Читайте також: Після поразки рф має повернути Україні всі захоплені території та виплатити репарації - Джонсон

Уперше про намір звернутися до Німеччини про виплату воєнних репарацій у Польщі заявили в 2017 році. Тоді в Cеймі Польщі було створено групу з оцінки втрат, завданих країні німецьким агресором в роки Другої світової війни.

1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, що стало початком Другої світової війни. Згодом, 17 вересня 1939 року, за таємними протоколами до пакту Молотова-Ріббентропа, на Польщу зі сходу напав СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-