Німецька компанія могла поставляти у рф заборонені хімікати

Німецька компанія могла поставляти у рф заборонені хімікати

Укрінформ
Митні детективи провели обшуки в низці компаній на півночі та півдні Німеччини у рамках розслідування за підозрою в тому, що посадовці компанії роками без дозволу експортували до росії високотоксичні хімічні речовини.

Про це повідомляє Tagesschau, передає Укрінформ.

Вранці вівторка митники прибули до штаб-квартири компанії Riol Chemie GmbH, яка знаходиться в центрі розслідувань прокуратури Штаде. Вона підозрює, що за останні три з половиною роки керівники компанії без відповідних дозволів понад 30 разів вивозили до росії отруйні речовини та спеціальне лабораторне приладдя. Обшуки було проведено в семи компаніях і приватних приміщеннях.

Читайте також: ЄС нагадав росії про невідворотність відповідальності за використання хімічної зброї

Речовини, як зазначається, містять хімікати, які можуть бути використані як сировина для виробництва хімічних і біологічних бойових речовин, таких як іприт. Кажуть, що вони були експортовані в невеликих кількостях до компанії «Хіммед», російського оптового продавця хімікатів і лабораторної техніки з москви. «Хіммед» раніше постачав сировину в спеціальні лабораторії для російських військових і ФСБ.

Хімікати нервово-паралітичної дії класифікуються як так звані товари подвійного використання, тобто їх можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях.

Крім того, стверджується, що північнонімецька компанія неодноразово поставляла в росію захисне обладнання, яке також може використовуватися для виробництва біологічної та хімічної зброї, і експорт якого також обмежений.

Щобільше, є підозра, що Riol Chemie GmbH також могла експортувати хімікат, який можна використовувати для виробництва нейротоксину «Новічок».

Читайте також: ЄС у річницю замаху на Навального закликав росію звільнити політика

Протягом багатьох років органи безпеки Німеччини помічали посилення зусиль росії таємно закуповувати матеріали та сировину по всьому світу, які також можуть бути використані у військових цілях і які більше недоступні через санкції Заходу. Сюди входять, наприклад, силові установки для ракет, технології мікросхем і хімічні продукти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-