ЄС у річницю замаху на Навального закликав росію звільнити політика

ЄС у річницю замаху на Навального закликав росію звільнити політика

Заява
Укрінформ
Європейський Союз закликає росію виконати припис Європейського суду з прав людини та звільнити опозиційного політика Олексія Навального.

Про це йдеться в заяві високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля до другої річниці отруєння Навального, передає Укрінформ.

«Європейський Союз знову закликає росію виконувати свої зобов’язання згідно з Європейською конвенцією з прав людини, зокрема виконати тимчасовий припис Європейського суду з прав людини, який вимагає негайного звільнення Навального з в’язниці», - йдеться у заяві.

За словами Борреля, ЄС найрішучіше засуджує спробу вбивства Навального шляхом отруєння бойовою хімічною нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок», а також закликає росію дотримуватися зобов’язань згідно з Конвенцією про хімічну зброю в частині розслідування отруєння та співпраці з Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Читайте також: Навального у колонії відправили до штрафного ізолятора

У Євросоюзі також висловили жаль з приводу оголошення організації Навального та його регіональних представництв «екстремістськими», а також постійного переслідування та ув’язнення Навального і членів його команди.

Крім того, в ЄС вказали на посилення російською владою репресій проти своїх громадян.

«Ми з жалем спостерігаємо, що невиправдана, неспровокована та незаконна війна росії проти України лише посилила внутрішні репресії в росії та систематичні репресії проти найбільш гучних критиків кремля і громадянського суспільства в цілому», - зазначається в заяві.

Читайте також: Шольц засудив російські репресії у другу річницю отруєння Навального

Як повідомлялося, 20 серпня 2020 року Навальному стало зле в літаку дорогою з Сибіру до Москви. За два дні його доправили до Берліна. Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок». Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

У 2021 році він повернувся до росії після одужання, був арештований і ув’язнений на понад 11 років за низкою звинувачень, які назвав сфабрикованими.

Фото: EPA/Vostock-photo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-