ЄС нагадав росії про невідворотність відповідальності за використання хімічної зброї

ЄС нагадав росії про невідворотність відповідальності за використання хімічної зброї

Укрінформ
Європейський Союз нагадав російській федерації про злочини, які були скоєні її владою із застосуванням хімічної зброї в Сирії, в самій росії та в європейських країнах, а також про неминучість відповідальності за такі злочини.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у Декларації високого представника ЄС Жозепа Борреля, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Упродовж минулих років світ став свідком жахливого застосування хімічної зброї в Сирії, що призвело до сотень жертв, включаючи дітей. У 2020 році хімічна речовина «Новічок» була використана під час замаху на вбивство російського опозиційного політика Олексія Навального на території російської федерації … У Великій Британії у 2018 році був здійснений замах на вбивство Сергія та Юлії Скрипалів, що призвело до загибелі двох британських громадян», - зазначається у документі.

ЄС підтвердив суворе засудження цих та всіх інших випадків застосування хімічної зброї, які є грубим порушенням міжнародної Конвенції про її заборону, та підтримав проведення розслідування цих випадків під егідою ООН та Організації із заборони хімічної зброї (OPCW).

«ЄС також знову висловлює глибоке занепокоєння тим, що російська федерація все ще не реагує на міжнародний заклик до повного співробітництва з OPCW для забезпечення неупередженого міжнародного розслідування замаху на вбивство російського опозиційного політика Олексія Навального. Отруєння Навального в росії військовою хімічною нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок» (що була розроблена росією) у серпні 2020 року було підтвердженим, поза будь-якими сумнівами, у спеціалізованих лабораторіях Німеччини, Франції, Швеції та OPCW. Євросоюз засуджує це отруєння», - наголосив Боррель.

Високий представник ЄС підкреслив, що безкарність за використання хімічної зброї не має та не буде вважатися терпимою. Відповідно до санкційного режиму за використання хімічної зброї ЄС запровадив обмежувальні заходи проти численних осіб та установ в росії та в Сирії за їх причетність до атак із використанням хімічної зброї.

Він окремо наголосив, що використання хімічної зброї будь-ким, будь-де, будь-коли та за будь-яких обставин є серйозним порушенням міжнародного права та може дорівнювати найбільш серйозним міжнародним злочинам, таким як воєнні злочини та злочини проти людства.

Конвенція ООН про заборону хімічної зброї була відкрита до підписання у січні 1993 року та набула чинності у квітні 1997 року. Україна підписала цей документ у 1993 році та ратифікувала його у жовтні 1998 року. Наразі учасниками Конвенції є 193 держави світу.

Читайте також: Потрібно діяти жорстко – Україна в ОБСЄ про унеможливлення застосування росією хімзброї

Як повідомлялося, 11 квітня бійці полку «Азов» заявили про ознаки застосування російськими військами хімічної зброї, що була скинута з БПЛА. У захисників Маріуполя спостерігалися ознаки хімічного отруєння, включаючи дихальну недостатність та вестибуло-атактичний синдром. Наразі не вдалося встановити речовину, яка була застосована. У цьому зв’язку Євросоюз та Організація із заборони хімічної зброї та НАТО застерегли росію проти використання хімічної зброї, яке може мати важкі наслідки для самої росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-