Потрібно діяти жорстко – Україна в ОБСЄ про унеможливлення застосування росією хімзброї

Потрібно діяти жорстко – Україна в ОБСЄ про унеможливлення застосування росією хімзброї

Укрінформ
Міжнародна спільнота має вже зараз рішуче та жорстко діяти, щоб російські погрози застосування хімічної зброї в Україні ніколи не були реалізовані.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Наш спільний обов’язок – не лише притягнути до відповідальності всіх винних у злочинах. Нашим спільним обов’язком є ​​також не допустити вчинення російською федерацією нових варварських дій проти українського народу. На жаль, путінська загарбницька війна з кожним днем ​​стає все більш токсичною", - заявив Цимбалюк, реагуючи на презентацію звіту Московського механізму ОБСЄ в контексті війни рф проти України.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні: звіт експертів ОБСЄ можуть використати у трибуналі

Український посол зазначив, що раніше цього тижня представники росії пригрозили застосуванням хімічної зброї проти українських захисників Маріуполя. А тому "потрібно якомога серйозніше поставитися до такого роду погроз", адже саме заява про такий намір вже є злочином.

"Росія вже давно готує ґрунт для застосування цієї зброї. І наслідки цього були б жахливими. Ми повинні зробити все можливе, щоб цей намір ніколи не був реалізований у реальності. Тому ми маємо діяти зараз. І ми повинні діяти жорстко", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

Читайте також: російські загарбники перетворюють Маріуполь на гетто для українців

Коментуючи підготовлений у рамках Московського механізму звіт, Цимбалюк звернув увагу ОБСЄ та її держав-учасниць на висновок експертної місії про те, що потрібно провести серйозне міжнародне розслідування на місцях великої кількості страт мирного населення під час окупації російськими військами населених пунктів на Київщині. За його словами, Україна розраховує на активну участь Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ у цьому питанні.

Як повідомляв Укрінформ, у середу було опубліковано звіт місії експертів Московського механізму ОБСЄ порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні рф та її збройними силами під час загарбницької війни проти України.

Як заявили в українському МЗС, висновки звіту чітко свідчать, що вчинені росією порушення мають такий масштаб, якого міжнародне співтовариство не бачило в Європі десятиліттями, та що необхідні термінові дії, щоб зупинити державу-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-