Воєнні злочини рф в Україні: звіт експертів ОБСЄ можуть використати у трибуналі

Воєнні злочини рф в Україні: звіт експертів ОБСЄ можуть використати у трибуналі

Укрінформ
МЗС вітає публікацію ґрунтовного Звіту про порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні рф та її збройними силами під час триваючої загарбницької війни проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Висновки Звіту чітко свідчать, що вчинені росією порушення мають такий масштаб, якого міжнародне співтовариство не бачило в Європі десятиліттями, та що необхідні термінові дії, щоб зупинити державу-агресора. Принципово важливо, що у звіті визнається факт окупації російською федерацією окремих районів Донецької та Луганської областей України з 2014 року», – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС зазначили, що розглядають звіт Московського механізму ОБСЄ як важливий внесок у зусилля міжнародного співтовариства щодо запобігання безкарності та забезпечення справедливості шляхом притягнення до відповідальності всіх замовників і виконавців злочинів російської загарбницької війни проти України, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини.

МЗС також привернуло увагу до висновку Місії про необхідність серйозного міжнародного розслідування на місці розстрілів великої кількості мирного населення під час окупації росією селищ поблизу Києва, зокрема Бучі, що вказує на воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені російськими військами.

Читайте також: В ОБСЄ представили першу міжнародну доповідь з документуванням воєнних злочинів рф

«Місія виявила чіткі закономірності порушень міжнародного гуманітарного права російськими збройними силами з багатьох досліджуваних питань. Особливо це стосується ведення ними бойових дій. Неможливо, щоб стільки мирних жителів було вбито і поранено та багато цивільних об’єктів, включаючи будинки, лікарні, культурну власність, школи, багатоповерхові житлові будинки, адміністративні будівлі, пенітенціарні установи, відділки поліції, водопровідні станції та системи електропостачання були пошкоджені або знищені, якби Росія виконувала свої зобов'язання з міжнародного гуманітарного права щодо відмінності, пропорційності та запобіжних заходів ведення бойових дій в Україні. Кричущим прикладом порушень є ведення облоги Маріуполя», – процитували звіт українські дипломати.

У МЗС зазначили, що задокументована у звіті інформація може використовуватися національними, регіональними або міжнародним судам чи трибуналами, які мають або матимуть у майбутньому відповідну юрисдикцію щодо воєнних злочинів РФ та її нинішнього керівництва.

Читайте також: За воєнні злочини на Київщині винні мають постати перед Спеціальним трибуналом - президент Латвії

Як повідомлялося, З березня 2022 року 45 держав-учасниць Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), включаючи Україну, активували Московський механізм ОБСЄ щодо вторгнення РФ.

Згідно з рішенням держав-учасниць ОБСЄ, Московський механізм задіяний з метою «дослідження впливу на права людини і гуманітарних наслідків вторгнення російської федерації і війни, підтримуваних білоруссю, на народ України, в межах міжнародного визнаних кордонів і територіальних вод України».

Місія, створена згідно з Московським механізмом, розпочала роботу 15 березня 2022 року.

«Московський механізм» – це формальна процедура, встановлена в рамках ОБСЄ, що дозволяє розгортання короткострокової міжнародної місії зі встановлення фактів для вирішення конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ. «Московським» цей механізм названий, тому що він був прийнятий під час зустрічі Наради з безпеки і співробітництва в Європі, що відбулася в 1991 році в Москві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-