За воєнні злочини на Київщині винні мають постати перед Спеціальним трибуналом - президент Латвії

За воєнні злочини на Київщині винні мають постати перед Спеціальним трибуналом - президент Латвії

Укрінформ
Президент Латвії Егілс Левітс виступає за створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України та надання Україні ефективних озброєнь, які потрібні сьогодні та завтра.

Про це Левітс заявив під час спільного преспідходу з президентами України, Польщі, Литви та Естонії в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Президент Латвії зазначив, що разом з колегами на власні очі побачив жахіття, вчинені російськими військовими на Київщині.

«Немає жодного сумніву, що скоєно воєнні злочини. За це має настати відповідальність… Я хотів би підтримати ідею створення Спеціального трибуналу з приводу злочину агресії… аналогічного Міжнародному трибуналу щодо колишньої Югославії… Я думаю, що треба створити Спеціальний трибунал з приводу російської війни проти України», - сказав Левітс.

Читайте також: Перед посольством рф у Ризі влаштували інсталяцію проти російських загарбників-мародерів

Він підкреслив, що перед цим Трибуналом має постати весь ланцюжок російського командування – від першої особи, що віддала загальний наказ, і до останнього виконавця, який вчинив ці злочини на місці.

«Ніхто не може сказати, що робив це за наказом вищого начальства, тому що ці воєнні злочини – це злочини проти людяності, і такі виправдання просто неприйнятні», - акцентував Президент Латвії.

Левітс також зауважив, що Україні, яка «б’ється за нас усіх», потрібна військова допомога. У цьому контексті він поінформував, що Латвія впродовж двох місяців витратила третину річного військового бюджету на те, щоб допомогти Україні зміцнити обороноспроможність.

«Важливо, щоб усі члени НАТО допомагали Україні ефективним озброєнням, яке потрібне сьогодні і завтра для оборони України. Ми представляємо чотири держави, які роблять усе, що можуть, а також закликаємо інші держави допомогти Україні», - зазначив президент Латвії.

Читайте також: У Латвію заборонили в'їзд 152 російським та білоруським вантажівкам

Як повідомлялося, 13 квітня Президенти Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс прибули до Києва. Вони відвідали населені пункти поблизу української столиці, де на власні очі побачили наслідки воєнних злочинів російських військ.

4 березня було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу.

Текст «Заклику до створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України» та проєкту декларації, підготовлений робочою групою, схвалив міністр закордонних справ України та підписали кілька десятків провідних світових і українських юристів-міжнародників, колишніх суддів міжнародних судових установ.

Читайте також: Латвія відправила в Україну великий вантаж із гумдопомогою більш як на €2,1 мільйона

Також Міжнародний кримінальний суд на початку березня за зверненням понад 40 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-