Естонія і Фінляндія інтегрують свою берегову оборону для «закриття» Фінської затоки

Естонія і Фінляндія інтегрують свою берегову оборону для «закриття» Фінської затоки

Укрінформ
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що Естонія і Фінляндія інтегрують свої ракетні комплекси берегової оборони, що особливо важливо, оскільки дальність польоту естонських та фінських ракет перевищує ширину Фінської затоки, на березі якої знаходиться Петербург і Кронштадт.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ERR із посиланням на інтерв'ю фінській газеті Iltalehti.

«Ми маємо інтегрувати свої ракетні комплекси берегової оборони. Дальність дії естонських та фінських ракет більша, ніж ширина Фінської затоки. Це означає, що ми об'єднаємо нашу протиракетну оборону і ділитимемося один з одним всією інформацією», – сказав Певкур.

Перед цим він зустрівся з фінським колегою Антті Кайкконеном та домовився з ним, що як члени НАТО, Естонія та Фінляндія інтегрують свої ракетні комплекси берегової оборони. Певкур наголосив, що це рішення дозволить закрити Фінську затоку для російських військових кораблів. «Балтійське море стане внутрішнім морем НАТО, коли Фінляндія і Швеція приєднаються до НАТО. Ситуація зміниться», – наголосив міністр.

Торік Естонія вирішила придбати ізраїльські ракети Blue Spear. Їхня дальність стрільби становить 290 кілометрів. Дальність дії ракет MTO 85M ВМС Фінляндії становить понад 100 км.

Фіни та естонці планували спільну берегову оборону ще у 1930-х роках. Проте обом країнам тоді не вистачало союзників. У НАТО у захисті Естонії і Фінляндії беруть участь такі військові держави як США та Велика Британія.

Читайте також: Штаб окремої дивізії НАТО в Естонії має запрацювати до початку 2023 року

Певкур високо оцінив рішення фінів купити американські винищувачі F-35. Він також прокоментував безпеку повітряного простору Естонії. У НАТО узгоджено, що союзники гарантують безпеку повітряного простору у всьому регіоні Балтійського моря.

«Для мене це один повітряний простір. Усі повинні розуміти, що Норвегія, Фінляндія, країни Балтії та інші утворюють східне крило НАТО. Ми захищаємо не лише Фінляндію, Естонію, Латвію, Литву чи інші східні країни НАТО, ми всі разом. Коли ми говоримо про НАТО, то найважливішою є п'ята стаття: один за всіх і всі за одного», – сказав Певкур.

Ця новина прийшла на тлі російської агресії, що триває в Україні, а також продовження процесу вступу Фінляндії і Швеції до НАТО.

Фото: Soome kaitseministeerium

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-