путіну треба буде обирати між зброєю та маслом для народу – Боррель

путіну треба буде обирати між зброєю та маслом для народу – Боррель

Укрінформ
Під тягарем війни та санкцій Заходу економіка рф сильно постраждає, тому в якийсь момент путін доведеться вибирати між зброєю та маслом для свого народу.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв’ю Deutsche Welle високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"путіну доведеться вибирати між зброєю та маслом для свого народу. Але я знаю, що він не дуже дбає про свій народ", - заявив Боррель, коментуючи економічні перспективи росії.

За його словами, російська військова машина "потребує не тільки грошей, а й технологій". "Погляньте на корпус підбитого російського танка. І ви побачите, скільки там електронних компонентів західних компаній. Вони (росіяни – ред.) більше не матимуть до них доступу", - зазначив високий представник ЄС.

Він відзначив, що ВВП рф цього року скоротиться на 10%, що призведе до найбільшої рецесії в росії з часів розпаду радянського союзу.

Боррель також відкинув критику на адресу енергетичної політики Євросоюзу. За його словами, країни ЄС за період з початку російського військового вторгнення в Україну скоротили закупівлю природного газу з росії наполовину. "Якщо до початку війни частка російських енергоносіїв у ЄС становила 40%, то зараз вона впала до 20%", – сказав він.

За словами Борреля, неможливо "вимагати від європейської економіки припинити закупівлю газу за одну ніч".

Читайте також: ЄС: Представники рф нестимуть міжнародну відповідальність за звірства в Україні

На питання, чому не введено штрафні тарифи на російський газ, щоб зменшити приплив коштів у військовий бюджет москви, високий представник ЄС заявив, ця пропозиція серйозно розглядалася, але була відкинута. За його словами, натомість було прийнято тверде рішення припинити купувати російську нафту з кінця року, а зараз триває процес з припинення купівлі російського газу. При цьому він наголосив, що подальше скорочення імпорту газу з росії відбудеться "швидко".

Читайте також: Кулеба назвав три складові для миру в Європі: зброя для України, санкції і трибунал для рф

Як відомо, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст та селищ. Вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-