ЄС не вистачатиме до 45 мільярдів кубометрів газу, якщо росія припинить поставки

ЄС не вистачатиме до 45 мільярдів кубометрів газу, якщо росія припинить поставки

Оновлено
Укрінформ
У разі повного переривання постачання російського газу взимку Євросоюз стикнеться з нестачею близько 40-45 мільярдів кубометрів палива - залежно від того, наскільки суворою буде зима.

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон на пресконференції у Брюсселі за підсумками надзвичайного засідання ради міністрів ЄС з питань енергетики, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За нашою оцінкою, у випадку повного переривання постачання газу вже у липні ми матимемо нестачу газу у 40 мільярдів кубометрів за умови помірної зими і до 45 мільярдів кубометрів – за більш холодної зими. Ми маємо враховувати необхідність... знову заповнювати наші сховища. 45 мільярдів кубометрів дорівнюють 15-відсотковому скороченню звичного споживання газу у період від початку серпня до кінця березня наступного року. Саме тому ми визначили цей показник як цільовий для (економії) серед країн-членів», - наголосила єврокомісар.

Читайте також: Україна може допомогти ЄС замістити 5 мільярдів кубів російського газу — Галущенко

Вона зауважила, що Рада ЄС ухвалила ці пропозиції, але надала більше гнучкості для країн-членів у їх виконанні. Та навіть якщо всі передбачені винятки будуть використані в повному обсязі, ЄС зможе безпечно пройти через помірковано холодну зиму.

«Цього ранку ми прокинулися з новинами від газпрому про скорочення постачання «Північним потоком-1» та повідомленнями про несподіване підвищення тиску російського газу в транспортному шляху через Україну. Це лише два приклади свавільних переривань у постачанні газу, шантажу та використання росією енергетики як політичної зброї від самого початку російської війни проти України», - сказала Сімсон.

Читайте також: Скорочення поставок російського газу не розділить Європу – Бербок

За її словами, така тенденція у поведінці росії посилює непевність, підвищує ймовірність кризи та підриває єдність ЄС. І напевно, ця тенденція не зазнає змін у майбутньому.

«Ми знаємо, що постачання газу може бути зупинене будь-якої миті. Саме тому Європейська рада попросила Єврокомісію запропонувати надзвичайний план дій ЄС, у дусі солідарності. Сьогодні Єврокомісія представила міністрам план «Збережи газ для безпечної зими». Міністри ухвалили його та досягли політичної згоди. За столом переговорів був консенсус, що ми маємо бути готовими до найгіршого, і всі мусять робити свій внесок, надсилаючи чітке послання щодо єдності ЄС ринку й громадянам. Поступове заощадження зараз дасть змогу країнам-членам уникнути поспішних та одноосібних рішень, коли вже може бути надто пізно», - наголосила єврокомісар з питань енергетики.

Читайте також: Галущенко: Ця зима може стати останньою, коли росія тисне на ЄС постачанням газу

Як повідомлялося, росія погрожує країнам, що підтримують боротьбу України проти російської агресії, повним перериванням постачання газу, що напередодні зимового періоду може спричиниити глибоку енергетичну кризу.

У Брюсселі 26 липня відбувається надзвичайне засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики, які шукають спільну відповідь на таку загрозу. У неформальному діловому обіді у межах цієї зустрічі бере участь міністр енергетики України Герман Галущенко.

Раніше Єврокомісія представила план для подолання ймовірної газової кризи на випадок повного переривання постачання газу від російської федерації. Він передбачає пошук нових надійних постачальників газу, масовані інвестиції в розвиток поновлюваної енергії, а також заходи із підвищення енергоефективності та заощадження газу. Зокрема, країнам ЄС запропоновано вже зараз добровільно зменшити споживання газу на 15 відсотків, натомість закачуючи його у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду. Міністри енергетики ЄС, з деякими винятками, схвалили таку пропозицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-