Галущенко: Ця зима може стати останньою, коли росія тисне на ЄС постачанням газу

Галущенко: Ця зима може стати останньою, коли росія тисне на ЄС постачанням газу

Укрінформ
Україна підтримує рішення ЄС скоротити споживання російського газу і вважає, що за умови солідарності між європейськими країнами майбутня зима може стати останньою, коли росія дозволяє собі тиснути на ЄС загрозами щодо припинення постачання газу.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком ділового обіду в рамках надзвичайної Ради міністрів ЄС з питань енергетики заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже важливо, що ми маємо спільну позицію з Європейським Союзом щодо припинення споживання російського газу. Ми маємо зробити це так швидко, як ми можемо, і ми підтримуємо рішення Європейської комісії щодо цієї проблеми на наступну зиму. Ембарго (на газ) є головною метою. Переконаний, це буде остання зима, коли росія може тиснути на ЄС газом», - наголосив Галущенко.

За його словами, диверсифікація постачання забере певний час, і буде багато питань.

Читайте також: У «газпрому» забрали право користування найбільшим газосховищем Австрії

"Але ми бачимо це на власному досвіді – цієї мети (диверсифікації постачання - ред.) можливо досягти, ми можемо зробити це разом. І це також питання щодо спільної оперативної групи із закупівлі газу. Все це – працює", - додав міністр.

Він зауважив, що такі рішення мають прийматися та виконуватися швидко, оскільки зараз вже не залишилося часу на довгі роздуми та очікування. Декілька рішень мають бути прийняти одночасно, у тому числі – щодо зменшення споживання газу. Саме це робила Україна, коли стикалася з такими кризами у відносинах з росією у минулі роки, ще до повномасштабної російської агресії.

«З іншого боку, важливо продовжувати санкції. Зараз росіяни намагаються маніпулювати, говорячи, що санкції неефективні, але це не є правдою. З нашої точки зору, ці санкції потрібні, і їх рівень має бути вищим. Це все – про гроші. Вони (росіяни - ред.) продають газ, отримують гроші та використовують ці гроші для війни. На жаль, це проблема монополії "газпрому" на ринку. Але й для її подолання можуть бути прийняті спільні рішення – наприклад, щодо обмежень на граничний рівень цін на закупівлю», - сказав український урядовець.

Як повідомлялося, москва погрожує країнам, що підтримують боротьбу України проти російської агресії, повним перериванням постачання газу, що напередодні зими може стати причиною глибокої енергетичної кризи.

Сьогодні у Брюсселі відбувається надзвичайне засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики, які шукають спільну відповідь на таку загрозу. У неформальному діловому обіді, що відбувається в рамках цієї зустрічі, бере участь міністр енергетики України Герман Галущенко.

Читайте також: Siemens: газпром затримує ввезення турбіни для Nord Stream

Раніше Єврокомісія представила триєдиний план для подолання ймовірної газової кризи, на випадок раптового повного переривання постачання газу від російської федерації. Цей план передбачає пошук нових надійних постачальників газу, масовані інвестиції в розвиток відновлюваної енергії, а також заходи з підвищення енергоефективності та заощадження газу.

Зокрема, країнам ЄС запропоновано вже зараз, як запобіжний захід, добровільно зменшити споживання газу на 15 відсотків, натомість закачувати його у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду. Міністри енергетики ЄС, за деякими винятками, вже схвалили таку пропозицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-