У «газпрому» забрали право користування найбільшим газосховищем Австрії

У «газпрому» забрали право користування найбільшим газосховищем Австрії

Укрінформ
російська державна компанія «газпром» втратила права на користування найбільшим в Австрії газосховищем «Гайдах».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Австрійське агентство преси (АРА).

«російська державна компанія «газпром» втратила права на користування газосховищем у Гайдах (Зальцбург). Відповідна поправка до закону про газове господарство наприкінці червня дозволила вітчизняному енергетичному регулятору E-Control передати іншій компанії невикористані «газпромом» обсяги сховища», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що новий закон зобов’язав «користувача сховищем» – у конкретному випадку «газпром експорт» – негайно запропонувати іншим компаніям «заброньовану потужність, яку він систематично не використовував повністю або частково» або ж повернути її компанії-оператору сховища – у даному випадку дочірній компанії «газпрому» GSA. При цьому, якщо користувач сховища не дотримується цього зобов’язання, то компанія-оператор зобов’язана сама вилучити «зарезервовані, але систематично невикористані обсяги у користувача сховища відразу після негайного письмового повідомлення». Заброньовані обсяги сховища, які станом на 1 липня використовуються менше ніж на 10%, вважаються систематично невикористаними.

«Якщо компанія-оператор, тобто дочірня компанія «газпрому» GSA, не вилучає невикористані обсяги сховищ у користувача сховища, тобто «газпром експорту», то GSA сама втрачає свої права як компанії-оператора сховища, що E-Control має засвідчити за допомогою повідомлення», - зазначається у повідомленні.

Як додає АРА, у такому випадку тимчасово усі функції компанії-оператора газосховища «Гайдах» переходять до австрійської компанії RAG AG.

Наразі газосховище в Гайдаху на північному заході Австрії підключене лише до німецької газової мережі. Водночас новим австрійським законом передбачено і його підключення до австрійської газової мережі.

Зазначається, що з 29 березня 2022 року рівень заповнення сховища в Гайдаху компанією «газпрому» GSA в Хайдаху становив 0,0%. Востаннє значні обсяги використовувалися GSA в середині грудня 2021 року.

Читайте також: Галущенко: Ця зима може стати останньою, коли росія тисне на ЄС постачанням газу

Як повідомляв Укрінформ, раніше федеральний уряд Австрії розпочав передачу найбільшого в країні газосховища "Гайдах", яким володіє російський газпром, іншим користувачам через його невикористання російською газовою компанією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-