Шольц не уявляє собі партнерства з путінською росією

Шольц не уявляє собі партнерства з путінською росією

Укрінформ
Партнерство НАТО, Заходу загалом з росією в її нинішньому вигляді неможливо собі навіть уявити.

Про це заявив 22 червня канцлер ФРН Олаф Шольц в «урядовому роз’ясненні» депутатам Бундестагу напередодні трьох самітів – ЄС, НАТО та G7, передає кореспондент Укрінформу.

«Саміт НАТО повинен надіслати сигнал єдності та рішучості. В концепції Стратегічного компаса відносини з росією відіграватимуть важливу роль. Партнерство з рф, яке було визначене як мета у Стратегії 2010 року, з путінською агресивною імперіалістичною росією в осяжному майбутньому неможливо собі уявити», - заявив Шольц.

Канцлер підкреслив, що росія веде жорстоку, варварську, злочинну війну проти мирного народу України, в чому він міг особисто переконатися, відвідавши передмістя Києва. Україна має всі права захищати себе, сказав політик.

Коментуючи постачання зброї Україні, він повідомив, що контракт на постачання систем IRIS-T було нещодавно укладено, гаубиці вже доставлені в Україну, починається навчання управління системами Gepard, «найближчим часом» будуть поставлені РСЗВ.

Читайте також: Далекобійна артилерія, системи Gepard, але без танків: міністр оборони ФРН про зброю для України

Європа згуртовано стоїть на боці України, запевнив політик. Він пообіцяв подальшу підтримку - фінансову, гуманітарну, економічну, політичну, а також воєнну та санкційну, допоки путін не усвідомить і не визнає ціни своєї «колосальної помилки».

Говорячи про саміт ЄС цього тижня, Шольц пообіцяв «зробити все, щоб пролунали 27 «так» на підтримку статусу кандидата для України».

Надання Україні та Молдові статусу кандидата є відповіддю ЄС на «зміну часів», яка сталася після 24 лютого.

Вже зараз, за словами глави німецького уряду, треба думати про відбудову України, що стане завданням для цілого покоління. Треба запропонувати Україні «план Маршалла», сказав він, зауваживши, що потрібні будуть «багато мільярдів доларів». Про це, йтиметься, зокрема, на саміті Великої сімки, в якій головує нині Німеччина.

Читайте також: Шольц обіцяє лобіювати інтереси України на саміті ЄС

Також за головування ФРН у G7 планується провести експертну конференцію з відбудови України, поінформував Шольц.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі провели у Києві перемовини з Президентом України Володимиром Зеленським. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

Лідери наголосили, що Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата на членство у Євросоюзі.

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС та ухвалення рішення про надання їй статусу країни-кандидата.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-