Статус кандидата в ЄС рекомендують надати також Молдові

Статус кандидата в ЄС рекомендують надати також Молдові

Уточнено
Укрінформ
Єврокомісія рекомендувала надати європейську перспективу та статус кандидатів на входження до ЄС для України і Молдови, Грузія отримала лише європейську перспективу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в оприлюдненому Єврокомісією пресрелізі стосовно її висновків щодо заявок на членство в ЄС, поданих Україною, Грузією та Молдовою.

"Європейська комісія встановила, що Україна у цілому добре просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу і захист меншин; зберегла хороші макроекономічні результати, продемонструвавши гідну уваги стійкість при макроекономічній та фінансовій стабільності, при цьому потребуючи продовження амбітних структурних економічних реформ; і поступово наблизилася до суттєвих елементів acquis ЄС у багатьох сферах", - йдеться у висновках.

Читайте також: Зеленський вітає висновок Єврокомісії про кандидатство України й розраховує на рішення Євроради

Виходячи з цього, "Комісія рекомендує надати Україні перспективу стати членом Європейського Союзу". "Їй слід надати статус кандидата з урахуванням того, що вживаються кроки в ряді сфер", - заявили у Єврокомісії.

Щодо Молдови, то Європейська комісія зробила висновок, що "в країні є міцний фундамент для досягнення стабільності інститутів, що гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу і захист меншин". Також вказується на те, що в країні "макроекономічна політика була достатньо розумною, і було досягнуто прогресу у зміцненні фінансового сектору та бізнес-середовища, хоча ключові економічні реформи ще потрібно провести". Крім того, країна створила "міцну основу для подальшого узгодження з acquis ЄС".

"Виходячи з цього, Комісія рекомендує надати Молдові перспективу стати членом Європейського Союзу. Їй слід надати статус кандидата з урахуванням того, що вживаються кроки в ряді сфер", - заявили в Єврокомісії.

У висновку щодо заявки Грузії, Європейська комісія заявила, що "Грузія має основу для досягнення стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу і захист меншин, навіть якщо останні події підірвали прогрес країни".

Було вказано на те, що країна досягла хорошого рівня макроекономічної стабільності та має хороший досвід економічної політики та сприятливе ділове середовище, "але необхідними є подальші реформи для покращення функціонування її ринкової економіки". Також у цілому Грузія "створила міцну основу для подальшого узгодження з acquis ЄС".

Читайте також: Статус кандидата прискорить входження України у внутрішній ринок ЄС - Шмигаль

Виходячи з цього, Єврокомісія також виступила з рекомендацією надати Грузії перспективу стати членом Європейського Союзу. Водночас, було зазначено, що "статус кандидата має бути наданий їй після вирішення ряду пріоритетних завдань".

"Україна, Молдова та Грузія поділяють потужні та легітимні прагнення приєднатися до Європейського Союзу. Сьогодні ми посилаємо їм чіткий сигнал підтримку в їхніх прагненнях, навіть якщо вони стикаються зі складними обставинами. І ми робимо це, твердо стоячи на наших європейських цінностях і стандартах, вказуючи шлях, яким вони повинні пройти, щоб приєднатися до ЄС", - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, ці висновки або офіційна "думка Єврокомісії" є "переломним моментом у наших відносинах". "Справді, це – історичний день для народів України, Молдови та Грузії. Ми підтверджуємо, що вони належать, у свій час, до Європейського Союзу. Подальші кроки тепер у руках наших держав-членів", - заявила фон дер Ляєн.

Як зазначається у пресрелізі, виходячи з висновків Єврокомісії, країни-члени ЄС тепер мають одноголосно прийняти рішення щодо подальших кроків.

Заявки України, Грузії та Молдови на членство в ЄС у світлі висновків Комісії будуть обговорені на наступному засіданні Європейської ради 23-24 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-