Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС

Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС

Відео
Укрінформ
Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата на членство у Євросоюзі.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив на пресконференції у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Завтра Європейська комісія виступить з висновком, а наступного тижня Європейська рада ухвалюватиме рішення щодо європейської перспективи (України — ред.). І ми всі вчотирьох підтримуємо надання Україні статусу кандидата на вступ у Європейський Союз», - сказав Макрон.

Він висловив сподівання на одностайне ухвалення цього рішення у Єврораді.

Французький лідер при цьому зазначив, що статус кандидата “прив’язаний” до дорожньої карти, але, за його словами, “може розвиватися в контексті політики сусідства, а також в політиці сусідства щодо Молдови”.

За результатами сьогоднішніх переговорів Макрон зауважив, що “Президент Зеленський знає, що процес вступу займе певний час, але вже сьогодні потрібні конкретні дії, цей європейський шлях лише починається”.

“Вже сьогодні потрібні нові форми, нові відповіді на питання, які постають у плані безпеки, енергетичної безпеки, в плані мобільності, інфраструктури, щодо молоді. І оскільки Україна є частиною нашого спільного континентального простору, ми також хочемо створити нові платформи кооперації і пропонуємо ідею Європейської політичної спільноти”, - заявив президент Франції.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі додав: Рим хоче, щоб Україна була в Європейському Союзі.

«Найважливіший меседж нашого візиту – Італія хоче, щоб Україна була в ЄС, вона хоче, щоб та мала статус кандидата, і вона збереже цю позицію в майбутній Європейській раді», – сказав італійський прем’єр, якого цитує ANSA.

Драгі зауважив, що ЄС хоче миру, але Київ має бути в змозі захиститися від агресії москви.

«В Ірпені я відчув жах і надію, надію на відбудову та майбутнє… Ми тут сьогодні для цього, щоб допомогти Україні відновити її майбутнє. Ми хочемо миру, але Україна має захищати себе, і саме Україна має обрати той мир, який вона хоче, той, який вона вважає прийнятним для свого народу. Тільки так можна досягти міцного миру», – сказав він.

Читайте також: Європейський соціально-економічний комітет підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС

Канцлер ФРН Олаф Шольц підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидату на членство в ЄС, водночас Євросоюз має підготуватися до нового розвитку подій.

«Ми приїхали з чітким меседжем: Україна належить до європейської родини. Важливою віхою на шляху до ЄС є статус кандидата… На Європейські раді я буду однозначно виступати за єдину позицію. Німеччина виступатиме за позитивне рішення», - заявив Шольц, нагадавши, що рішення має бути ухвалене одноголосно всіма 27 членами Євросоюзу.

Щольц також підкреслив, що для набуття членства треба виконати чіткі критерії, з яких політик особливо виділив питання демократії та правової держави.

«Європейський Союз має підготуватися до такого розвитку та модернізувати свої структури та процедури», - зазначив глава німецького уряду.

Він загалом запевнив українців у підтримці з боку ФРН і висловив захоплення їхньою боротьбою за свою Батьківщину. Напад рф на Україну знаменує собою «зміну епох», адже москва намагається силою посунути кордони в Європі, що є абсолютно неприйнятним, підкреслив Шольц.

Канцлер запросив Президента України Володимира Зеленського на саміт G7, у якій наразі головує ФРН. Саміт пройде наприкінці червня.

Читайте також: Оборона, санкції, зерно: про що говорили Зеленський і лідери Франції, Румунії, ФРН та Італії

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччнини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС та ухвалення рішення про надання їй статусу країни-кандидата.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-