Європейський соціально-економічний комітет підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС

Європейський соціально-економічний комітет підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС

Резолюція
Укрінформ
Європейський економічний і соціальний комітет ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, а також рекомендації для європейських інституцій та урядів країн-членів ЄС щодо надання Україні допомоги у повоєнному відновленні.

Рішення підтримали 200 депутатів – майже всі, хто взяв участь у пленарному засіданні комітету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄЕСК закликає Європейську раду надати Україні статус кандидата на членство в ЄС на зустрічі 23-24 червня 2022 року. Статус кандидата має бути наданий Україні без шкоди для процесу входження країн Західних Балкан. ЄЕСК виступає за створення системи поетапних інтеграційних кроків на основі acquis communitaire (законодавства ЄС – ред.)», - йдеться у резолюції.

Читайте також: Статус кандидата в ЄС: Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують Україну

У документі висловлюється солідарність з Україною, на голошується на важливості активного залучення громадянського суспільства до забезпечення життєдіяльності держави та для продовження надання базових соціальних послуг в умовах російського військового вторгнення. У ньому також містяться конкретні рекомендації щодо створення умов для адаптації українських біженців на трудовому ринку ЄС та забезпечення їхнього доступу до соціальних послуг, включаючи освіту та медичне обслуговування.

У резолюції наголошується на необхідності мобілізації міжнародної допомоги для підтримки економіки України у нинішніх важких умовах, а також для масштабного відновлення соціальної та іншої важливої інфраструктури, зруйнованої внаслідок російської агресії.

Читайте також: Зеленський: Надання Україні кандидатства в ЄС доведе, що європейські цінності працюють

«Понад 60 відсотків європейців підтримують приєднання України до Європейського Союзу, і національні уряди мають брати це до уваги. Тому що Україна може допомогти вдихнути нове життя у Європейський Союз, привнести свою душу. Тому що йдеться не лише про економіку, не лише про стандарти. Це - про цінності, правду та єдність. Дякую вам за допомогу й підтримку», - заявив представник України при ЄС посол Всеволод Ченцов на пленарному засіданні ЄЕСК.

Голова ЄЕСК Кріста Швенг у коментарі Укрінформу перед голосуванням зауважила: «Ми маємо 329 членів. Вони представляють 92 мільйони громадян з усієї Європи, які мають голос і які піднімають свій голос. Тож ми висловлюємо підтримку та солідарність з Україною, підтримуємо ваше входження до ЄС на європейському рівні, а також у наших країнах після повернення додому. Я думаю, що це робить наш вплив дуже потужним та багатостороннім».

Як зауважив один із співавторів резолюції Олівер Рoпке, часто у спілкуванні з партнерами в Україні він чув занепокоєння щодо заклику до негайного припинення вогню, що сприймалося як заохочення для росії, яка після неспровокованого вторгнення захопила частину української території.

Читайте також: Президент Австрії вважає необхідним надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

«Зрештою, і ми з цим погоджуємося в резолюції, війна має завершитися за столом мирних переговорів. Це не має нічого спільного із підтримкою росії. Відповідь на запитання, за яких умов ці переговори можуть бути можливими, мають дати народ України та її влада. Мої українські колеги з професійних спілок зауважили, що підтримають положення нашої резолюції про необхідність мирних переговорів, якщо воно буде пов’язане із умовою повного виведення російських військ з України», - зазначив співавтор резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, 17 червня Європейська комісія має оприлюднити формальну думку щодо заявки України на членство в ЄС, яка сформована на підставі двох опитувальників, що були заповнені Україною у рекордно короткі терміни. На основі висновків Єврокомісії лідери держав та урядів ЄС під час засідання Європейської ради 23-24 червня прийматимуть рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-