Статус кандидата в ЄС: Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують Україну

Статус кандидата в ЄС: Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують Україну

Заява
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністри Республіки Албанія Еді Рама, Чорногорії Дрітан Абазович, Республіки Північна Македонія Димитар Ковачевський ухвалили спільну заяву про підтримку надання Українській державі статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Про це Президент України повідомив під час брифінгу з главами урядів Албанії та Чорногорії в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Так, Зеленський розповів, що перед зустріччю в Офісі Президента України прем’єри Албанії та Чорногорії відвідали звільнені від російських загарбників населені пункти Київської області, щоб на власні очі побачити наслідки ворожих дій.

Він відзначив унікальність такої зустрічі та назвав її фактично самітом України та держав-лідерів Західних Балкан. Президент уточнив, що прем’єри Чорногорії та Албанії прибули до Києва особисто, а прем’єр-міністр Північної Македонії долучився до перемовин за допомогою відеозвернення.

«Наша зустріч засвідчує підтримку шановними прем’єр-міністрами, а значить, народами цих держав, підтримку України, нашої територіальної цілісності, нашого суверенітету, нашого курсу на повноправне членство в Європейському Союзі, а також, що не менш важливо, необхідність притягнути всіх російських воєнних злочинців до відповідальності за все, що вони вчинили проти України та на нашій землі проти Європи», - зауважив глава Української держави.

Він поінформував, що в межах зустрічі обговорювалася, зокрема, оборонна співпраця між державами.

Читайте також: Зеленський: Балканські країни можуть допомогти у відновленні України та реабілітації важкопоранених

«Я вдячний пану Рамі, пану Абазовичу і пану Ковачевському за ухвалення за підсумками наших перемовин спільної заяви про підтримку надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі», - поінформував Президент України.

Зеленський подякував партнерам за підтримку України під час війни.

«Наші держави – Україна, Республіка Албанія, Чорногорія, Республіка Північна Македонія – мають стати повноправними членами Європейського Союзу. Ми погоджуємося з тим, що наші держави не є конкурентами на цьому європейському шляху, а тільки доповнюють, посилюють можливості одне одного», - зазначив також глава Української держави.

Він наголосив, що відповіддю на російську антиєвропейську політику має бути посилення об’єднавчих позицій на континенті, збільшення координації між європейськими державами, а також подолання розбіжностей між так званими «старими» і «новими» членами Європейського Союзу.

Окрім того, Зеленський відзначив важливість ліквідувати будь-які «сірі» зони в Європі.

Як заявили прем'єр-міністри Чорногорії Дрітан Абазович і Албанії Еді Рама, Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Читайте також: Об'єднання світу навколо України пришвидшить закінчення війни - Зеленський

«Я хотів би сказати, що ми втрьох (із главою уряду Республіки Північна Македонія Димитаром Ковачевським - ред) приєднаємо ... наші імена до вашої спільної заяви, тому що ми не хочемо, щоб будь-хто спекулював тим фактом, що Європейський Союз нас десь обходить, ми нібито ображені, що Україна нас обійшла. Так не є», - сказав очільник албанського уряду Еді Рама.

Він наголосив, що Україна має право на місце в європейській родині, а Європа має обовʼязок відповісти на цей запит.

Урядовець також акцентував: премʼєр-міністри балканських країн приїхали публічно оголосити, що в їхніх країнах не заперечують, щоб Україні був наданий статус країни-кандидата на вступ до ЄС. «Ми будемо раді за Європейський Союз, тому що Європейський Союз зробить собі щось корисне. Не просто для України, а для себе», - підкреслив Рама.

Він також зауважив, що українці мають знати саме зараз, що їхнє майбутнє в очах ЄС в європейському спільному домі.

Зі свого боку прем’єр-міністр Чорногорії підкреслив, що його країна, Албанія і Північна Македонія підтримують Україну у тому, щоб об’єднатися як сімʼя в європейській родині.

«З погляду солідарності, європейської безпеки вони мають швидше ухвалити потрібне. Якщо цього не станеться швидко, ми постанемо перед великою проблемою», - зазначив Дрітан Абазович.

Як повідомлялося, прем‘єр-міністри Республіки Албанія Еді Рама та Чорногорії Дрітан Абазович 15 червня перебувають з робочим візитом у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-