Шольц у Балтії: підсумком війни має бути виведення російських військ з України

Шольц у Балтії: підсумком війни має бути виведення російських військ з України

Укрінформ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який перебуває з візитом у Литві, заявив, що результатом нинішньої «військової ситуації» в Україні має бути факт, що Україна захистила свою незалежність, а рф вивела свої збройні сили з території сусідньої країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi за підсумками спільної пресконференції після зустрічі у Вільнюсі президента Литви Гітанаса Науседи, глав урядів ФРН, Латвії та Естонії Олафа Шольца, Кріш'яніса Каріньша та Каї Каллас.

«Ми дійсно не погодимося з миром, який диктує росія, ми такого миру не визнаємо… Очевидно, що результатом цієї військової ситуації буде те, що росія повинна буде вивести свої збройні сили і що Україна захистить свою незалежність», – сказав Шольц у Вільнюсі.

Читайте також: Міністр фінансів Німеччини має намір відвідати Київ незалежно від планів Шольца

Канцлер зазначив, що президент росії володимир путін військовою агресією досяг лише того, «що країни НАТО ще більше згуртувалися, що НАТО ще посилює свою міць, що ми зміцнюємо східний фланг НАТО біля Балтійського моря, і те, що Швеція й Фінляндія вирішили стати членами НАТО». Відповідно, на думку Шольца, західні союзники стануть ще сильнішими.

Канцлер Німеччини зазначив, що путіну не вдалося захопити Україну, тому він продовжує жорстоку війну і хоче досягти якогось результату. При цьому глава німецького уряду відкинув критику на адресу ФРН щодо зволікання у постачанні Україні важкого озброєння.

«Німеччина є одним із найважливіших спонсорів України у військовому відношенні. Мабуть, лише США надають більшу підтримку, але Німеччина справді надає дуже велику підтримку Україні: ми передаємо у великих кількостях амуніцію, броньовані системи, мають бути доставлені й найсучасніші гаубиці... Прийняті рішення, що Німеччина вирішила постачати озброєння під час конфлікту, це рішення, яке ми реалізуємо широко», – заявив канцлер.

Читайте також: Стефанчук - німецьким ЗМІ: Україна не віддасть ні Крим, ні Донбас

Він також зазначив, що зараз українські військові навчаються в Німеччині користуватися цією зброєю.

Шольц позитивно оцінив санкції, введені проти росії – вони відкинуть економіку країни на десятиліття назад. Канцлер Німеччини також відкинув можливість скасування санкцій щодо мінська в обмін на транзит зернових з України через білорусь. За його словами, західні країни шукають інших способів, як безпечно вивезти цю сільськогосподарську продукцію з України, щоб уникнути нестачі продовольства у світі.

Президент Литви Гітанас Науседа, відповідаючи на пресконференції на питання про спроби деяких лідерів Заходу розмовляти з президентом росії, заявив, що зусилля "зберегти лице росії" важко зрозуміти, тому що "тоді ми поводимося непослідовно стосовно самих себе". «Говорячи, що має бути рішуча та єдина відповідь на агресію росії, ми самі намагаємося через задні двері потрапити до путіна, говорити з ним, переконувати, просити його і таким чином ніби легітимізуємо його», – сказав Науседа.

Глава уряду Естонії Кая Каллас також підкреслила, що говорити потрібно з Україною і допомагати слід Україні, а не росії.

Латвійський прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш на прес-конференції сказав, що путін почне говорити про мир, коли зрозуміє, що програє.

Читайте також: кремль перекрутив публікацію Spiegel і поширює фейк, що «Німеччина не довіряє Києву»

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли й бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Національна гвардія, сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинять опір російським військам та завдають їм великих втрат.

Після початку війни росію було піддано масштабним санкціям з боку світової спільноти.

Фото: ©DELFI/Julius Kalinskas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-