Єврокомісія пропонує нові правила заморожування та конфіскації російських активів

Єврокомісія пропонує нові правила заморожування та конфіскації російських активів

Укрінформ
Єврокомісія пропонує ввести в дію оновлені правила заморожування та конфіскації активів фізичних і юридичних осіб, які підпадають під дію санкцій ЄС у зв’язку із російською агресією проти України, а також віднести дії, спрямовані на порушення таких санкцій, до переліку кримінальних злочинів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Сьогодні Європейська комісія запропонувала додати порушення обмежувальних заходів ЄС до переліку карних злочинів на території ЄС. Єврокомісія також запропонувала нові посилені правила щодо виявлення активів та їх конфіскації, що має сприяти імплементації обмежувальних заходів ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у часи, коли російська агресія проти України триває, для ЄС є безумовним пріоритетом повна імплементація обмежувальних заходів ЄС, недопущення їх порушення. Це означає, що активи персон та установ, які намагаються порушувати обмежувальні заходи ЄС, можуть піддаватися конфіскації у майбутньому. Ці пропозиції Єврокомісія розробила на підтримку діяльності оперативної групи ЄС «Заморозити та вилучити», створеної в рамках Єврокомісії у березні цього року спеціально для імплементації санкцій ЄС проти олігархів, близьких до путінського режиму.

Включення дій, спрямованих на порушення санкцій ЄС, до переліку карних злочинів на території ЄС дозволить встановити спільні стандарти для всіх європейських юрисдикцій у розслідуванні, у кримінальних провадженнях та у покаранні осіб за такі злочини в усіх країнах-членах. Ці правила будуть включені в європейське законодавство після затвердження на рівні Європейської ради.

Ще однією складовою представленого сьогодні правового пакету є Директива з виявлення активів та їх конфіскації. Її головною метою є забезпечити обмеження можливостей фінансування злочинних дій. Зокрема це стосується боротьби з порушеннями обмежувальних заходів ЄС, виявлення відповідних активів, їх заморожування, управління та дотримання процедур конфіскації.

Після введення в дію обмежувальних заходів ЄС у зв’язку із вторгненням російської федерації в Україну, зокрема, особистих санкцій проти російських олігархів та проти їх близького оточення, країни ЄС повідомили про заморожування 9,98 млрд євро і про блокування ще 196 млрд євро у вигляді фінансових трансакцій.

11 квітня Європол спільно з правоохоронцями країн-членів, Євроюстом та європейським прикордонним агентством Frontex розпочали операцію «Oscar» з розслідування походження кримінальних активів, які є у власності фізичних та юридичних осіб, котрі потрапили під дію європейських санкцій.

Читайте також: Маасікас – про конфіскацію активів рф: У кожній країні ЄС можуть бути різні механізми

24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст і селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово захоплених територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, запровадили п’ять пакетів секторальних та індивідуальних санкцій проти країни-агресора, включаючи заморожування активів російських олігархів, близьких до режиму путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-