Маасікас – про конфіскацію активів рф: У кожній країні ЄС можуть бути різні механізми

Маасікас – про конфіскацію активів рф: У кожній країні ЄС можуть бути різні механізми

Укрінформ
У Європейському Союзі наразі обговорюється питання глобальних наслідків і механізмів вилучення заморожених активів російського Центробанку та використання їх для відновлення України після війни.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у виступі на весняному діловому форумі у Львові «Українська МРІЯ – шляхи оновлення держави після війни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо активів Центробанку виникає ширше політичне питання – якими будуть глобальні наслідки їх конфіскації, на яке поки що ні в кого немає відповіді. Зараз ведеться його обговорення, тому що дуже легко сказати, що вони (росіяни – ред.) є представниками зла, відповідно, ми маємо накласти на них санкції. Але не все так просто. По-друге, в рамках ЄС санкції однакові, але є 27 різних юридичних режимів, відповідно, ми можемо заморозити активи, але для їх конфіскації механізми можуть бути різними в різних країнах», - сказав Маасікас.

Читайте також: Зміна громадської думки на користь України може сприяти розширенню ЄС - Маасікас

У цьому контексті він зауважив, що Італія вже заявила, що може конфіскувати ці заморожені активи, натомість деякі юридичні системи наразі не забезпечують такої можливості.

«Якщо говорити про чорне і біле, про те, що правильно, що неправильно, то, звичайно, було би правильним, щоб усі ці заморожені кошти були використані для відбудови України. А якщо говорити про механізми, то тут виникають різноманітні нюанси», - констатував голова Представництва ЄС в Україні.

Як повідомлялося, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив інтерв'ю Financial Times 9 травня, що європейські країни мають розглянути питання про вилучення заморожених активів російського Центробанку та використання їх для відновлення України після війни.

Читайте також: Кошти від заморожених активів рф найближчим часом не надійдуть до УкраїниМарченко

До війни росія накопичила рекордні 643 мільярди доларів США як золотовалютні резерви ЦБ. За оцінками західних аналітиків, у рамках санкцій за вторгнення в Україну було заморожено близько двох третин цієї суми. Міністр фінансів росії Антон Силуанов говорив, що заморожено близько 300 мільярдів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-