Зміна громадської думки на користь України може сприяти розширенню ЄС - Маасікас

Зміна громадської думки на користь України може сприяти розширенню ЄС - Маасікас

Укрінформ
Європейський Союз дуже виважено підходить до ухвалення рішень про прийняття нових членів, однак зміна громадської думки на користь України може сприяти розширенню Євросоюзу.

Про це заявив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас на весняному діловому форумі у Львові «Українська МРІЯ – шляхи оновлення держави після війни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Посол ЄС зауважив, що до 24 лютого у Євросоюзі питання розширення взагалі не обговорювалося. Однак на п’ятий день повномасштабної війни Президент Володимир Зеленський зробив дуже різкий крок, щоб спонукати ЄС відреагувати, - підписав заявку на членство в ЄС, і ситуація почала розвиватися дуже швидко.

Читайте також: ЄС разом з Україною святкує День вишиванки, скоро сподівається святкувати перемогу – Маасікас

«У червні Європейська комісія представить свій висновок щодо цієї заявки. Якщо говорити про часові перспективи, то коли йшлося про Боснію і Герцеговину, цей процес зайняв два роки. У випадку України, ви бачите, що на це іде два місяці», - зазначив Маасікас.

Він також акцентував, що Євросоюз – це клуб суверенних держав, тож усі питання, зокрема й щодо прийняття нових членів, вирішуються на основі консенсусу. Тому після того, як Єврокомісія оприлюднить висновок, розпочнеться його обговорення з кожною країною, і потім має бути ухвалене одностайне рішення.

«Насправді, громадська думка щодо України в Євросоюзі також суттєво змінилася, і це новий компонент. Розширення ЄС ніколи не було дуже популярною політикою для нинішніх членів Євросоюзу – дехто боїться, що буде відбуватися з субсидіями і дотаціями, якщо до ЄС долучаться бідніші країні, хтось остерігається, що нові країни десь далеко, чи вони справді на нас схожі, чи добре впишуться в цей наш клуб. Але зараз ситуація така, що переважна більшість жителів країн ЄС підтримують Україну, і це матиме свій вплив. Це вже вплинуло на уряди цих країн, і відповідно, це також може сприяти розширенню», - спрогнозував Маасікас.

Читайте також: Україна належить до європейської родини, ЄС не залишить вас наодинці - Маасікас

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року. Планується, що глави держав та урядів країн ЄС обговорять заявку України на вступ до ЄС на саміті у червні.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 19 травня заявив, що стратегічній двозначності щодо європейської перспективи України треба покласти край і надати нашій країні статус кандидата в члени ЄС.

Зеленський 17 травня обговорив із президентом Франції Еммануелем Макроном розгляд заявки України на отримання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

9 травня, виступаючи на закритті Конференції про майбутнє Європи в Європарламенті у Страсбурзі, Макрон заявив, що «потрібні кілька років, а може, й десятиліття, щоб Україну прийняли до Європейського Союзу», і запропонував для України та інших країн-сусідів ЄС створити альтернативний варіант євроінтеграції - так звану «європейську політичну спільноту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-