Шостий пакет санкцій ЄС проти росії: відключення від SWIFT і заборона пропаганди

Шостий пакет санкцій ЄС проти росії: відключення від SWIFT і заборона пропаганди

Укрінформ
Шостий пакет санкцій окрім повної заборони на імпорт російської нафти передбачає покарання воєнних злочинців, відключення від SWIFT і заборону пропаганди.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час виступу на пленарному засіданні Європейського Парламенту заявила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Сьогодні ми представляємо наш шостий пакет санкцій. Перше - ми включаємо до (санкційного - ред.) переліку високопоставлених військових офіцерів та осіб, що скоїли воєнні злочини в Бучі, а також тих, хто винен у нелюдській облозі міста Маріуполь. Це ще один важливий сигнал для всіх кремлівських нападників. Ми знаємо, хто ви є. Ми притягнемо вас до відповідальності, вам цього не уникнути», - сказала президентка Єврокомісії.

Другим пунктом шостого санкційного пакету буде остаточне відключення від SWIFT одного із найбільших російських банків - Сбербанку, на який припадає близько 37 відсотків усього банківського сектору росії. ЄС відключає від системи SWIFT й інші великі російські банки, які мають системну важливість для російської фінансової системи та для здатності путіна продовжувати свої руйнівні дії. Такі заходи ЄС, за словами Урсули фон дер Ляєн, мають забезпечити повну ізоляцію російського фінансової сектору від глобальної фінансової системи.

Підвищенню ефективності таких заходів має ще один напрямок санкцій – заборона на надання європейськими установами будь-яких фінансових або консалтингових послуг для російських компаній.

Читайте також: Шостий пакет санкцій ЄС проти росії передбачає повну заборону на експорт нафти

Нарешті, Європейська Комісія пропонує повність закрити шляхи до ЄС для російської пропаганди.

«Ми забороняємо діяльність на наших ефірних хвилях трьох великих російських мовників державній власності. Їм не буде дозволено поширювати свій контент у Європейському Союзі у будь-якому обсязі або формі, – через кабель, супутники або Інтернет, або через додатки смартфонів. Ми ідентифікували ці телевізійні канали як засоби для агресивного поширення путінської брехні та пропаганди. І ми не повинні надалі надавати їм сцену для розповсюдження цієї брехні», - наголосила президентка Європейської Комісії.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала пряме вторгнення проти України та продовжила військову агресію, що почалася з 2014 року. Російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст та селищ, вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях. Збройні Сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Читайте також: Шмигаль на зустрічі з Блінкеном закликав відключити від SWIFT усі російські банки

Європейський Союз від початку війни виявив солідарність з Україною, та почав надавати їй ефективну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Він запровадив п’ять пакетів секторальних та індивідуальних санкцій, що є дуже болючими для російської економіки. Шостий пакет санкцій ЄС проти росії, який передбачає подальші обмеження діяльності російських банків та повну заборону на імпорт до ЄС російської нафти, має бути ухвалений рішенням Європейської Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-