Євросоюз шукатиме шляхи для мирного співіснування з росією – Боррель

Євросоюз шукатиме шляхи для мирного співіснування з росією – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз докладатиме активних дипломатичних зусиль для припинення війни росії проти України та пошуку шляхів мирного співіснування з рф.

Про це написав високий представник ЄС Жозеп Боррель у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає Укрінформ.

«Постійна напруга та конфлікт не є варіантом, якому віддає перевагу ЄС. Потрібно знайти шляхи для реорганізації відносин між ЄС і росією та погодити гарантії з безпеки й механізми, які б дозволили знову дотримуватися принципів мирного співіснування. Напевно, це буде дуже складний та тривалий процес. Спершу російське керівництво має зрозуміти, що його власна безпека не може і не буде забезпечуватися за рахунок ширшої Європейської безпеки та безпеки її сусідів», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: «Нейтральність» означає підтримку рф у її агресивній війні проти України – Боррель

За його словами, все, що росія зробила упродовж минулих років для «гарантування» своєї безпеки, призвело до протилежних результатів. Шляхом створення низки конфліктів у спільному сусідстві з Євросоюзом, росія «отруїла» життя в цих країнах та підірвала довіру у відносинах між рф та ЄС.

Боррель також переконаний, що мир у Європі може будуватися лише на основі розуміння взаємних інтересів та занепокоєнь у сфері безпеки, взаємної поваги до національного суверенітету та територіальної цілісності.

«Рішенню путіна вдертися в Україну слід було запобігти. ЄС, США і НАТО давали обережну відповідь на запропоновані росією угоди та листи. З нашого боку послання було зрозумілим: ми готові обговорювати всі аспекти безпеки, включаючи російські посилання до «неподільності» безпеки. Але це неможливо, коли вони продовжують воєнні дії, бомбардують міста та вбивають цивільних, - і приставляють ствол до чиєїсь голови або до голови нашого друга. Спершу треба зупинити агресію», - наголосив Боррель.

Читайте також: Штати не бачать, що путін готовий припинити війну мирним шляхом – Блінкен

Він зауважив, що невідомо, скільки ще відбудеться смертей та руйнувань, поки президент путін погодиться піти шляхом діалогу замість представлення документів, що, як він і сам знає, містять геть неприйнятні умови та фальшиві передумови.

Високий представник ЄС висловив сподівання, що візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, який у понеділок був у москві та прибуває у вівторок до Києва, допоможе переконати російське керівництво у необхідності зупинити агресію. Поки що перспектива такого розвитку, за його оцінкою, не є обнадійливою, оскільки путін налаштований продовжувати війну.

«Попри таку малу перспективу, ми маємо продовжувати спроби віднайти дипломатичне рішення, щоб зупинити страждання та агресію якомога швидше. Реальне питання полягає в тому, яка ціна має бути сплачена до того, як цього вдасться досягти. До того часу Європейський Союз та його партнери будуть продовжувати надавати повну підтримку Україні у боротьбі за суверенітет та свободу», - підкреслив Боррель.

Читайте також: Гутерреш у москві наголосив на порушенні росією Статуту ООН

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

ЄС, США та інші країни застосували санкції проти країни-агресора. Багато компаній оголосили про припинення роботи в росії та вихід зі спільних проєктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-