ЄС працює над шостим пакетом санкцій проти рф, але «найсильнішу зброю» знову не застосують

ЄС працює над шостим пакетом санкцій проти рф, але «найсильнішу зброю» знову не застосують

Укрінформ
Єврокомісія вже відмовилася від сподівання щодо швидкого ембарго на російські нафту та газ.

Це підтвердив представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель німецькому виданню Welt, передає Укрінформ.

ЄС продовжує зволікати з використанням найефективнішої економічної зброї проти росії - заборони імпорту російських нафти та газу, адже наразі немає достатньої підтримки з боку всіх країн-членів. Це також стосується альтернативних санкцій, таких як каральний тариф на постачання російської нафти і газу, сказав Жозеп Боррель.

«Зупинка імпорту нафти і газу або каральний тариф були б важливими, щоб чинити тиск на путіна і посадити його за стіл переговорів. Але на цей момент у нас у ЄС немає єдиної позиції щодо цього питання», – констатував європолітик.

Він зазначив, що «деякі країни-члени дуже чітко сказали, що вони не підтримають ембарго чи каральні тарифи на російську нафту чи газ. Це означає, що ми ще не маємо одностайності в ЄС, щоб прийняти рішення щодо ембарго чи тарифу на цей момент».

Читайте також: Німецький бізнес проти енергетичного ембарго

Тема буде знову обговорена на саміті ЄС, який відбудеться лише через п’ять тижнів, 30 і 31 травня, тож путін має ще щонайменше п'ять тижнів на те, щоб отримувати свої гроші.

Серед країн ЄС, які рішуче виступають проти ембарго - Німеччина та Австрія, які отримують більшу частину свого природного газу з рф. Ці країни наполягають на тому, що спочатку треба знайти достатні альтернативні джерела постачання. Мантра німецького, а також австрійського федерального уряду така: залежність від російських поставок енергоносіїв має бути зменшена, але таким чином, щоб це не завдало шкоди країнам ЄС у такій же мірі як і росії.

Угорщина також категорично виключила заборону на імпорт. Нещодавно переобраний прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що накладе вето на будь-яку форму енергетичного ембарго; мовляв, такий крок «вбив би» Угорщину.

Читайте також: Активісти Greenpeace заблокували танкер із російською нафтою у Норвегії

Після початку війни рф проти України держави ЄС взяли курс на швидке скорочення використання російських енергоносіїв з перспективою повної відмови від імпорту. Спочатку відмовляться від вугілля, потім нафти (все це можливо для країн ЄС вже до кінця поточного року), відмова від газу потребує більше часу, ЄС планує зробити це спільно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-